Västerviks okände segelbåtskonstruktör

Han är vd för sågverket Torvald Timber i Blackstad, men föredrar ändå plast i skroven på de välkända segelbåtar han konstruerar.
- Efterfrågan på träbåtar är i dag mycket liten. Rent tekniskt ger dessutom plast betydligt starkare skrov, säger den i Västervik okände erfarne yachtkonstruktören Stefan Qviberg, 56.

Västervik2006-02-10 08:49
Båtar har alltid varit Stefans liv. Han har kappseglat alltsedan 10-årsåldern och ritat båtar sedan han var 20 år.
- Jag gick på Tekniska högskolans (KTH) skeppsbyggnadslinje, men precis när jag utexaminerades lade man ned hela den svenska varvsindustrin.
I stället fick det bli sågverksindustrin för Stefan Qviberg. I många år var han chef för Södra Skogsägarna i Västervik och de senaste tio åren har han varit vd för sågverket i Blackstad.
Stefan Qviberg har sedan 1980 ritat fem olika modeller av havskappseglaren Arcona, från 32 till 46 fot. De båtar han designat kännetecknas av att de väl lyckats förena cruising med racing. Just nu arbetar han med en helt ny 43-fotare.
De är snabba och lätta, samtidigt som de erbjuder den sjövärdighet och komfort jordenruntseglaren gärna vill ha. De har tunna, fina förskepp i kombination med breda och bäriga akterskepp för att kunna surfa bättre. De har också ett inbyggt, avancerat balksystem som tar upp de stora krafterna från köl och rigg.

Sedan Arconabåtarna lämnat Stefan Qvibergs dator och ritbord på Norrlandet i Västervik byggs de av ett varv på ön Ösel i Estland, varefter de säljs av Boo Marin AB i Stockholm.
- Båtarna byggs på varvet Luksusjaht (Luxus Yacht) som drivs av svensken Lennart Alpstål. Lägre lönekostnader gör att estländarna kan lägga ned lite längre tid på kvalitet utan att kostnaderna därför rusar i höjden, säger Stefan Qviberg som dock själv inte har något att göra med försäljningen av båtarna.
- Estländarna är mycket duktiga båtbyggare. Det var många båtflyktingar från detta land som efter kriget var med och bildade grunden till Storebrovarvet i Storebro.

Arcona-båtarna har sålt bra, cirka hälften har sålts i Sverige med övriga har gått till länder världen över.
- Cirka 300 exemplar har sålts av de båtar jag ritat. De senaste fyra, fem åren har det glädjande nog varit en stor efterfrågan på stora segelbåtar. Man vet ju inte hur länge det håller i sig, säger Stefan Qviberg.
Arconabåtarna har moderna konstruktioner som ritats med hjälp av speciella datorprogram för skeppsbyggnad. Tack vare den tredimensionella så kallade CAD/CAM-tekniken kan Stefan vända och vrida på skroven hur som helst på sin datorskärm.

Han kan till och med "gå in i skroven" och titta hur segelbåtarna kommer att se ut invändigt.
- Med datorn räknar jag snabbt fram allt om till exempel vågbildning, vågmotstånd, sjöegenskaper och stabilitet. Faktum är att man i dag inte längre behöver rita så mycket på papper.
- Datorerna snabbar på beräkningsarbetet enormt och i kombination med nya plastmaterial och nya byggtekniker gör de att båtarna blivit mycket bättre. De blir starkare samtidigt som de blir lättare.

Att kappsegla är nödvändigt - speciellt för en yachtkonstruktör.
- Man måste testa sina konstruktioner ute på havet genom att se hur de går i förhållande till andra båtar, säger Stefan som samarbetar med flera andra båtföretagare här i Västervik.
Bland annat med Marströms Sail Center och segelmakaren UK Syversen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om