Västerviks Salongsorkester tar upp utdöende musikform

Från Musikskolans övervåning strömmar sentimentalt smäktande och romantisk musik. Nystartade Västerviks Salongsorkester övar på klassisk "salongsmusik" från svunna tider.

Nystartade Västerviks Salongsorkester består av, i bakre ledet, från vänster Leif Nilsson, bas, Anna och Hans Jacobsson, violin, Henrik Alf, cello samt Anders Sjöberg, violin. I främre ledet sitter från vänster Bengt Andersson, klarinett, Christer Gyllenstrand, trumpet och Svante Bäck, tvärflöjt.
Foto: Lisa Olaison

Nystartade Västerviks Salongsorkester består av, i bakre ledet, från vänster Leif Nilsson, bas, Anna och Hans Jacobsson, violin, Henrik Alf, cello samt Anders Sjöberg, violin. I främre ledet sitter från vänster Bengt Andersson, klarinett, Christer Gyllenstrand, trumpet och Svante Bäck, tvärflöjt. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-05-11 00:16
Orkesterledaren Leif Nilsson utför en kulturhistorisk gärning när han slår klorna i denna utdöende musikstil.- Vi är nio musiker som övat tillsammans sedan januari. Att jag startade denna orkester beror mycket på att det inte finns någon salongsorkester kvar här i trakten. Även radio och tv har sedan länge slutat spela salongsmusik.- Fram till 1955 fanns ett populärt radioprogram som hette Grammofonmusiken, där man spelade mest salongsmusik. Men sedan folk skaffade egna grammofoner började salongsmusiken så sakta tyna bort.De få notförlag som i dag finns kvar i Sverige har väldigt lite salongsmusikarrangemang.- När ingen längre spelade denna musik gjorde sig förlagen av med noterna och en enorm musikskatt har försvunnit, säger Leif Nilsson som ändå lyckats komma över ett stort antal noter/arrangemang för just salongsorkester.- På snirkliga vägar sprang jag på sex banankartonger fulla med arrangemang som violinisten, arrangören och dirigenten Anders Dahl skulle göra sig av med. Dahl är numera pensionär och har ingen användning av arren längre.Både Anders Dahl och Leif Nilssons farbror, musikdirektör Nils Nilsson från Stockholm, har lovat ställa upp för rådgivning och som mentorer. Nils Nilsson har varit pianist i Anders Dahls orkestrar. Bägge har lovat komma till Västervik och hjälpa den nystartade orkestern att få "rätt känsla" för salongsmusiken.Västerviks Salongsorkester har "liten sättning" och består således av tre violiner, en cello, en bas, en klarinett, en tvärflöjt, en trumpet samt ett piano.- Vi är en blandning av yrkesutövare och amatörmusiker och vi skulle gärna behöva bli ett par personer till - en försteviolinist och en gitarrist, säger Leif Nilsson.Salongsmusiken är ofta behaglig och avkopplande.- Vi är alltid glada när vi går hem även om vi var jättetrötta när vi kom till repetitionen, säger Anna Jacobsson som liksom maken Hans Jacobsson spelar violin.Salongsmusiken tillkom under en tidsepok när folk börjat tröttna på den "superklassiska" musiken av till exempel Mozart. Den lättare klassiska musiken blandades med instrumentala versioner av klassiska schlagerlåtar.I vilka sammanhang har ni tänkt att framträda framöver?-  Där folk vill ha oss. På hotell, restauranger, vid middagar och på bröllop. Vi kan också tänka oss spela utomhus vid fint väder. Vi tänker börja salongsarrangera även modern musik för att locka ungdomar.Cellisten Henrik Alf är yngst i gruppen med sina 21 år.- Det kul att testa lite annan musik som denna, säger han.Det är bara att instämma i Anders Dahls hälsning till den nya Västerviksorkestern: "Lycka till i gårdagens musik!"
Från sekelskiftet
Salongsmusik är en musikalisk genre i gränslandet mellan klassisk musik och populärmusik. Den hade sin glansperiod under 1800-talets senare och 1900-talets första hälft.Musiken spelades för att skapa en behaglig stämning på hotell och restauranger och den framfördes även för en intimare publik vid den tidens litterära och konstnärliga salonger.Representanter för den högre konstmusiken var inte odelat förtjusta i salongsmusik. Nordisk familjebok beskriver exempelvis salongsmusik som "kompositioner som mest innehålla trivial grannlåt och äro afsedda för ytlig förströelse samt vittna om förflackningen af smaken hos tonsättare och dilettanter".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om