– Den stora skillnaden på senare år är att Käkkirurgin i Västervik nu bedriver betydligt mer avancerad vård som ibland kräver inneliggande vård, säger Rahan Pakravan, verksamhetschef för specialisttandvården.
Det handlar bland annat om ansiktstrauma, käkledskirurgi, större bentransplantationer samt ortognatkirurgi – en operation som justerar käkarnas position för att förbättra bett, utseende eller funktion.
Tidigare skickades dessa patienter till Linköping för omhändertagande. Sedan 2017 har dessa patienter successivt istället behandlats av Käkkirurgi i Västervik. Det har gjort det möjligt att erbjuda mer och mer avancerad käkkirurgi lokalt.
– Traumafall har vi handlagt längre tid, tack vare gott samarbete med ÖNH-kliniken, därefter har vi haft möjlighet att utveckla käkkirurgin vidare. Vi gör redan ortognatkirurgi i Västervik och hoppas detta kan erbjudas i hela regionen på sikt.
Undantag finns dock, exempelvis vid svåra cancerfall som kräver expertis från universitetssjukhuset i Linköping.
Det politikerna menar i sitt pressmeddelande är att den högspecialiserade vård som tidigare delvis utfördes i Linköping nu helt ska bedrivas från Västervik.
Regionens tandvårdschef Johan Hansson beskriver att den avancerade kirurgin har varit under utveckling under dryga året i Västervik, och nämns som en del i regionens riktlinjer för 2026–2028.
– Inom det käkkirurgiska området, som är väldigt brett, har vi tidigare inte kunnat hantera all kirurgi utan köpt den vården. Nu har vi resurserna, kompetensen och ett samarbetet med öron-näsa-hals för att ta hem den mer avancerade kirurgin, säger Johan.
Vad är fördelarna?
– Det underlättar för länets invånare, minskar resandet, snabbare ledtider till denna typ av kirurgi och ger mer kostnadseffektiv vård för oss inom Folktandvården och regionen, säger Johan Hansson.