Västerviks sjukhus kan få ta emot östgötar

Landstingen i Kalmar län och Östergötland ligger i förhandlingar om att Västerviks sjukhus ska utföra operationer av struma och galla.

Västervik2006-03-02 00:25
Totalt skulle ett 80-tal operationer om året utföras åt Östergötlands landsting på Västerviks sjukhus. Det framkom vid en presskonferens som landstingsledningen höll i Västervik på onsdagen.

De fyra borgerliga landstingsråden ville berätta vad man utfört under den gångna mandatperioden. Inte minst på Västerviks sjukhus.
Att Västerviks sjukhus kan ta emot patienter från andra län tar man som intäkt för att sjukvården i länet lyckats få ner vårdköerna. Tidigare har avtal med Östergötland och Gotland skrivits där Oskarshamn får ta emot patienter.

Mandatperioden har inte varit odramatisk. 400 personer har fått lämna sina anställningar i landstinget. För några år sedan var Stora torget i Västervik fyllt av folk som protesterade mot nedskärningarna.
Då fanns ett förslag att lägga ner BB. Så blev det inte.
- Både BB och barnkliniken blev kvar i Västervik, även om det blev i slimmad och omorganiserad form, säger Anders Andersson (kd) landstingsråd.

Han tycker att man nu börjar se att det varit värt att ta nedskärningarna. I dag, torsdag, är det landstingstingsfullmäktige. Då ska man anta ett investeringsprogram där man under de kommande åren lägger 177 miljoner kronor på om- och tillbyggnader på Västerviks sjukhus.
- För några år sedan var det nog många häruppe som trodde att en sådan satsning aldrig skulle göras, säger han.
Politikerna berömmer sig också för att ha lyckats vända landstingets långa historia av mångmiljonförluster till plusresultat, samtidigt som vårdköerna kortats.
Samtidigt har inte allt gått planenligt för den borgerliga ledningen. 2003 presenterade den politiska ledningen ett förslag på att Västerviks sjukhus skulle läggas ut på entreprenad.
Försöket misslyckades. En bidragande orsak var landstingets skakiga ekonomi, det avskräckte privata företag från att inleda samarbete. Ett annat hinder var den stopplag mot privatiseringar av sjukhus som den socialdemokratiska regeringen införde.

Nu är landstingets ekonomi bättre, om det dessutom skulle bli en borgerlig regering som är mer positivt inställd till privata sjukhus betyder det att en privatisering i Västervik kan bli aktuell igen?
- Det kan vi inte svara på, säger Lars Hamrin (fp).
Han säger att det fanns en rad orsaker till att det inte blev en privatisering. En annan orsak är att det finns väldigt få företag som är intresserade av att ta över driften av ett helt sjukhus.
- Det fanns egentligen bara ett företag som var intresserat, säger Lars Hamrin (fp).

Något år senare presenterade landstingsledningen "Partnerskap för hälsa i Västervik". Landstinget, kommunen och en privat vårdgivaren skulle inleda ett gemensamt samarbete om närsjukvård.
Av det har hittills inte blivit något. Av landstingspolitikerna förstår man att Västerviks kommun inte var så intresserat av samarbetet. Anders Andersson tror att det kan bli någon annan form av samarbetsavtal med länets kommuner när det gäller hemsjukvård längre fram.

- Det är lätt att säga att vi har misslyckats, men det vi har gjort är att vi försökt att pröva olika vägar till mångfald i vården, säger Christer Jonsson (c).
- Det är viktigt inte minst för att ge kvinnor chansen att starta företag, säger Malin Petersson (m).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om