En cirkus är på besök i Stadsparken i Västervik. Olyckligtvis råkar cirkusen ut för ett inbrott – och hela kassan blir stulen. Men vem av de nio misstänkta är egentligen skyldig? Det är frågan som utgör startskottet för boken som eleverna är med och skriver.
Författaren Tony Manieri har skrivit första kapitlet, och varje klass skriver sedan ett kapitel var.
– Klasserna ska göra varsitt förhör med en av de misstänkta, berättar Anna Lindahl Larsdotter, lärare i klass 6A på Fågelbärets skola i Västervik.
Vi får vara med när själva idéarbetet till hennes klass kapitel börjar. Tony Manieri kommer in i klassrummet på Fågelbäret och berättar om upplägget för arbetet, men går sedan in i en av berättelsens karaktärer – cirkusdirektören själv. Elevernas uppgift är att grilla honom i ett polisförhör, samtidigt som Anna försöker hinna anteckna allt som sägs. Många händer flyger i luften, och Tony, alias cirkusdirektören, blir pepprad med tuffa frågor.
– Vet du om någon av dina kollegor har ont om pengar? Vad gjorde du precis innan föreställningen?
Cirkusdirektören ibland något luddiga svar väcker fler frågor hos eleverna – som inte verkar helt övertygade om hans oskuld. Några av dem avslöjar luckor i hans berättelse.
– Varför byter du namn på skolan som du berättar om varenda gång?
– Ja, men det är ju det där med bulgariskan, jag blandar ihop det. Och det är ju tråkigt om skolan får heta samma sak varje gång...
– Men, var det inte rumänska förut som du sa att du blandade ihop?
– Jo, men rumänska och bulgariska, det är ju nästan samma sak!
När förhöret är klart skickar Anna sina anteckningar till Tony, som i sin tur sammanställer en text som han skickar tillbaka till Anna. I smågrupper kommer eleverna sedan få i uppdrag att bygga ut och utveckla varsin del av texten. De får även rita teckningar som ska bli illustrationer i boken, och varje klass tar fram ett förslag till omslagsbild. Resultatet ska så småningom bli en bok som trycks på tryckeri, och släpps vid en releasefest som alla medförfattare är inbjudna till.
Projektet görs inom ramarna för Skapande skola, och syftet är att främja elevernas läsande och skrivande.
– Jag tror att det här blir något som eleverna aldrig glömmer, och som kommer kicka i gång deras språkutveckling, säger Lise-Lotte Gustavsson Moschiri, kultursamordnare.