Västerviksbo får inte sota i sin egen fastighet

En Västerviksbo nekas att sota i sin egen fastighet. En av anledningarna är att huset ligger i ett tättbebyggt kulturområde.

Västervik2005-12-09 00:25
I dag kan man få tillåtelse att sota själv. Tillståndet ges efter att räddningstjänsten gjort en bedömning. I den policy som Västerviks kommun har så tittar räddningstjänsten på hur komplicerad anläggningen är att sota, vilka risker som finns och vilka kunskaper den som vill sota har. Räddningstjänstens bedömning av risk betyder att radhusägare icke gör sig besvär - risken är större där att branden ska sprida sig till grannen än i en friliggande villa.

En Västerviksbo har ansökt om att få sota själv. Han tyckte att han klarade av att sota köksspisen, en kakelugn och en öppen spis i den egna fastigheten. Räddningsnämnden sade nej, beslutet överklagades och nu har även länsstyrelsen sagt nej.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att förutsättningen för att man ska få sota själv är att det kan ske på ett betryggande sätt ur brandskyddssynpunkt. Räddningstjänsten i Västervik har gjort bedömningen att i det aktuella fallet så är det en komplicerad anläggningen att sota, även för en yrkesman. Dessutom ligger huset på gamla Öster i Västervik. Området är kulturhistoriskt intressant med tät bebyggelse av hus från 1700- och 1800-talet.
- Fastigheten ligger i känslig miljö med tanke på risken för brandspridning, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om