I samband med nyårsfirandet 2023/2024 var 81 personer i landet tvungna att söka sjukvård för fyrverkerirelaterade skador.
En hög siffra. Under fem års tid hade trenden varit positiv och antalet skadade hade minskat och legat på mellan 20 och 35 skadade varje nyår. Det senaste årets siffra blev plötsligt den högsta på över ett decennium.
Amr Salomon och Reda Aerout i Västervik tycker inte om att höra explosioner, så de undviker fyrverkerierna på nyårsafton genom att fira i hemma. De har förståelse för att vissa vill skjuta men tycker att man ska ta hänsyn till människor och djur som inte tycker att det är lika festligt.
– Jag vill inte att någon ska skjuta på mig, säger Amr Salomon och skrattar.
– Jag vill inte att någon ska skjuta på min bil, inflikar Reda Aerout.
De tror att det mest är ungdomar som missköter sig, men att det även finns en och annan vuxen. Vanligtvis är de som söker vård för fyrverkerirelaterade skador män, över 18 år. Skadorna sitter på armarna eller i ansiktet.
Nytt för i år är dessutom att andelen unga, mellan 13 och 17 år, som skadat sig är större än tidigare. Enligt Tullverkets uppgifter kan det bero på att minderåriga beställer fyrverkerier och smällare från andra EU-länder. Det är billigt att köpa och svårt att kontrollera. Många gånger krävs det bara att man klickar i en ruta för att intyga att man är över 18 år.
Kevin Andersson och Alexander Åkerman är fjorton år gamla. De tycker att fyrverkerier hör till nyårsafton, men förstår att det kan vara farligt.
– Man har hört om saker, säger Alexander Åkerman.
– Jag vet en som smällde en smällare i handen, säger Kevin Andersson.
– Men det är roligt om man använder det på rätt sätt, säger Alexander Åkerman.
60 av 81 personer som söker vård i landet åskådare. Det tyder på att den som tänder på stubinen gör det på fel sätt. Enligt Rolf Weinander, handläggare på enheten för explosiva varor hos MSB kan det bero på tolvslagets berusning.
När Camilla Lööv firade nyår för några år sedan var hon med om en incident.
– Då landade ett fyrverkeri framför mina fötter. Det var ett gäng killar som sköt, säger Camilla Lööv.
Trots att incidenterna ökat på ett nationellt plan verkar det som att Region Kalmar har haft samma utveckling. Under åren 2018 och 2023 har i snitt två patienter sökt vård för fyrverkerirelaterade skador i regionen, vilket tyder på en minskning. Mellan åren 2008 och 2013 var nämligen motsvarande siffra fem patienter.
Regelverken kring fyrverkerier har blivit skärpta och det säljs färre och färre fyrverkerier. Sveriges Fyrverkeribranschförbund berättar att försäljningen har minskat med 20 procent sedan millennieskiftet. Jessica Granberg har ingen stark åsikt om fyrverkerier, men har som många andra, slutat använda dem.
– Det har bara blivit så, jag tror att många har hund och tänker på dem. Sedan är det inte så miljövänligt, säger Jessica Granberg.
Jessica och Felix Granberg tycker om att titta på andras fyrverkerier och är inte speciellt rädda för dem. Detta trots att det flugit in en pjäs på Jessicas väns altan och att en elev på Felix skola nyligen skadats.
– Efter det har det varit mycket snack på skolan om fyrverkerier, säger Felix Granberg.