Västerviksbor trodde inte Rödstensgubben var värdefull
Nästa onsdag hålls rättegång vid Linköpings tingsrätt mot de tre Västervikbor, 23, 24 och 29 år gamla, som natten till den 6 september stal det berömda fornminnet Rödstensgubben vid Röstens gård strax norr om Åtvidaberg.- Inte insåg vi att stenen hade något värde, säger männen som åtalats för fornminnesbrott.
Rödstensgubben är en flera tusen år gammal potenssymbol, en så kallad fallossymbol. Den står med rödlysande topp på en liten bergklack i en åker mellan gården och riksväg 35.
Exakt hur stölden gick till vet bara de tre männen, som den aktuella natten var ute och åkte i en stor amerikanare. Föraren var enligt uppgift den ende i bilen som var nykter. Mycket talar för att tillgreppet av fornlämningen var en rent spontan plojgrej.
Senare under natten stoppades bilen av Västervikspolisen för en vanlig kontroll. Rödstensgubben låg då i bakluckan, men stölden var vid den tidpunkten inte känd av polisen.
Det var först senare som Åtvidabergspolisen i samband med inre spaning fick nys om att Västervikskollegerna den aktuella natten stoppat en bil som kunde kopplas till fornminnesstölden.
När polisen hälsade på hemma hos en av Västerviksborna i dennes lägenhet i centrala Västervik upptäcktes den välkända fallossymbolen, stående, i mannens bokhylla.
- Inte förstod jag att det här var ett värdefullt kulturminne, sade mannen förvånat.
Rödstensgubben
Rådstensgubben har formen av en fallossymbol, en erigerad penis, och består egentligen av tre delar. Den dateras till järnåldern, för cirka 3 000 år sedan. Troligen har den använts som offersten vid hedniska fruktbarhetsriter, då blod har strukits över den.
Sägnerna är många om stenen. När ladugården målas om måste gubben målas om i samma färger. I annat fall brinner ladugården ner. Det inträffade senast 1920.
Sägnerna är många om stenen. När ladugården målas om måste gubben målas om i samma färger. I annat fall brinner ladugården ner. Det inträffade senast 1920.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!