Västerviksborna redo för digital-tv

Box, kabel, digitalt, satellit eller tomt i rutan? Den 6 november går Västervik över till digitala tv-sändningar. Men Västerviksborna har redan börjat förbereda sig på övergången, till handlarnas stora glädje.

Ny teknik. Hos tv-handlare Göran Lövefors i Västervik har efterfrågan på utrustning för digital-tv redan börjat inför övergången den 6 november 2006.Foto: Matilda Ahl

Ny teknik. Hos tv-handlare Göran Lövefors i Västervik har efterfrågan på utrustning för digital-tv redan börjat inför övergången den 6 november 2006.Foto: Matilda Ahl

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-07-25 00:25
- O ja, det har pågått länge, det märks att folk är intresserade, säger Göran Lövefors, tv-handlare på Joengs i Västervik.
Han och övriga tv-handlare i Västervik har mött många kunder som har frågor inför övergången.
- Det har redan varit ett tiotal här i dag. Men det är även många turister som undrar hur de ska göra inför nedfläckningen av det analoga nätet hemma i sin stad, eller här för att de har sommarstuga, säger Göran Lövefors.
Sändningarna i det analoga tv- nätet släcks ned i olika etapper runt om i Sverige. Först var Gotland, den 19 september 2005.
- Folk är ute i bättre tid nu om man jämför med Gotland. Där skaffade 20 procent box veckan innan eller efter det analoga nätet släcktes ned, säger Stina Sandell, informatör på Digital-tv-kommissionen.

De som i dag inte får sin tv-sändning genom kabelnät, boxar, satelliter eller bredband, måste skaffa en av dessa för att kunna se på tv efter nedsläckningen. I den digitala marksändningen ingår SVT1, SVT2 och TV4, samt SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen och TV6 i de flesta delar av landet. The Voice, Axess TV och Aftonbladet TV är okodade kanaler som kommer att sändas med begränsad rikstäckning.
Priset för en digitalbox med dessa kanaler ligger runt 700 kronor, och för fler kanaler är priset runt 1000 kronor och uppåt. Man måste skaffa en box till varje tv, och dessutom en till videon om man vill se på en annan kanal än den man spelar in på. Eventuellt kan även tv-antennen behöva bytas ut.

Det är inte alla Västerviksbor som välkomnar övergången till digital-tv.
- Alla är inte positiva, många känner sig påtvingade att köpa, säger Ola Örnfjäder på Expert.
Tv-handlarna upplever att det är främst äldre som tycker det är onödigt och krångligt med att skaffa till exempel en box, men motståndare finns inom alla läger. Och det märks på olika sätt.
- Vi har märkt av en ökning enkla boxar utan fler kanaler de senaste månaderna, säger Carl-Magnus Olsson på El-giganten.
Men tv-handlarna råder allmänheten att inte vänta in i det sista med att skaffa utrustning för digital-tv.
- Det kommer att vara panik, folk väntar in i det sista. De kommer när nätet är släckt, så har det varit på andra ställen, säger Johan Almgren.

Stina Sandell har dock flera råd till de konsumenter som känner sig osäkra inför övergången.
- Det viktigast man ska tänka på är hur mycket man tittar på tv, och därefter bestämma vad man vill ha, säger hon.
Hon varnar för att ett abonnemang med fler kanaler kan bli dyrare än man tänkt sig.
- Mitt råd för de som är osäkra är att fråga efter en fri box med kortplats som är testad av Teracom. Med kortplats har man möjlighet att lägga till fler kanaler, ifall man ångrar sig. Och börja med att köpa en box, får man bra bild behöver man inte köpa en ny antenn.
Digital-tv i korthet
Digital-tv ska ge bättre ljud och skarpare bild till tv-tittarna.
Det digitala nätet har även mer frekvensutrymme. Det får plats sju digitala kanaler på en analog.
Ett ökat utrymme öppnar möjligheterna för att kunna utnyttja fler tjänster och fler kanaler i det digitala nätet.
Läs mer på:
www.digitaltvovergangen.se
www.teracom.se
Digital-tv-kommissionens hjälptelefon: 0771 101100.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om