Västervikskock har fortfarande chansen

Daniel Johansson från Västervik vann inte den andra och sista semifinalen i tävlingen Årets kock. Men han har fortfarande chansen att gå till final.

Daniel Johansson. Arkivfoto: Lotta Norström

Daniel Johansson. Arkivfoto: Lotta Norström

Foto: Lotta Norström

Västervik2011-11-15 19:46

Av nära 150 sökande till den prestigefyllda tävlingen Årets kock gick 24 kockar vidare till semifinal. Den första hölls i Malmö för några veckor sedan, den andra i Sundsvall under tisdagen.

Bland de tävlande fanns Daniel Johansson från Västervik. Liksom sina medtävlande i andra semifinalen är han verksam i Stockholm där han kockar på restaurangen Lux Stockholm. Det är tredje gången som han kommer så långt som till semifinal i tävlingen Årets kock.

Vid tisdagens semifinal i Sundsvall tillagade Daniel röksjuden gös, citrongravad pilgrimsmussla, havskräfta, libbsticka, buljong och bouquet garni. Juryns omdöme blev: "Frisk och härlig rätt med mycket syra i buljongen som balanserar med majonnäsen. Bra tillagad gös!"

Det blev dock en annan Daniel, med efternamnet Räms, som vann i Sundsvall. Hans rätt, som var den som föll juryn mest i smaken, var bondgryta på anka med inkokt morot och bönor samt bouquet garni.

Årets semifinaljury består av några av Sveriges mest välrenommerade kockar, exempelvis Karin Fransson från Hotell Borgholm, Stefano Catenacci från Operakällaren i Stockholm samt Jonas Dahlbom som tidigare tagit hem titeln Årets Kock.

Förutom de två som gått vidare från semifinalerna kommer ytterligare fyra kockar att gå vidare till finalen, som avgörs i Stockholm den 25 januari nästa år. Vilka det blir avgörs i tävlingen Andra chansen som hålls nästa vecka. Där deltar åtta kockar som gått vidare på poäng från semifinalerna. Under onsdagen får vi veta om Daniel Johansson från Västervik finns bland dessa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om