Västerviksläkare kritiseras för förlossning där barnet dog

Socialstyrelsen kritiserar en erfaren läkare för det sätt på vilket läkaren agerade i samband med en förlossning den 26 april 2006 på Västerviks sjukhus. Vid förlossningen dog barnet.

Västervik2007-06-15 00:25
En kvinna i 25-årsåldern, som fött barn tre år tidigare, hade en problemfylld förlossning som avslutades med akut kejsarsnitt då man misstänkte att barnet var för stort för kvinnans bäcken.
Vid operationen fann man dock en stor bristning av livmoderväggen, en så kallad uterusruptur. Pojken var livlös och kunde inte återupplivas.

En uterusruptur är i sig en mycket en ovanlig komplikation. En livmoderbristning kan uppstå när en kvinna tidigare förlösts med kejsarsnitt. Uterusruptur är dock extremt ovanligt hos kvinnor som ej tidigare förlösts med kejsarsnitt, vilket var fallet med den nu aktuella kvinnan.
Västervikskvinnan uppvisade dock nästan samtliga klassiska tecken på uterusruptur: akuta buksmärtor, dåliga fosterljud, upphävt värkarbete samt att fosterhuvudet åker upp i förlossningskanalen.

- Hos en erfaren läkare borde dessa symptom ha ingett starka misstankar om just en brusten livmoder, säger socialstyrelsens expert docent Ulf Hansson.
- Orsaken till att barnet dog var att livmoderväggen brast, med åtföljande avlossning av moderkakan och därmed upphävd syretillförsel.
Ulf Hansson pekar på flera faktorer som visar att livmoderbristningen skedde redan klockan 16:30. Först 17:42 påbörjades operationen och åtta minuter senare framföddes den då döda pojken.

- Doktor XX var ansvarig för hur händelsen hanterades, skriver socialstyrelsen som samtidigt konstaterar att det fanns flera andra faktorer som också påverkade händelseförloppet.
- Rutiner för sökning av bakjour var otydliga och föranledde fördröjning av undersökning och operation.
- Övervakning av fosterljuden gjordes inte. Man kan ha råkat registrera mammans puls i stället för barnets.

Efter den tragiska händelsen har kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus uppdaterat sina rutiner för kejsarsnitt. Socialstyrelsen anser därmed att tillfredsställande åtgärder vidtagits och vidtar inga ytterligare åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om