Västerviksskolor ska inspekteras

Onsdagen den 28 mars inspekterar Arbetsmiljöverket fyra skolor i Västervik - Josua skola och Åbyskolan i Gamleby samt Breviksskolan och Karstorpsskolan i centrala Västervik.
Arbetsmiljöverket ska granska skolornas arbete mot hot och våld.

Västervik2007-03-17 00:25
- Vi ska kontrollera att de har genomtänkta, skriftliga instruktioner och rutiner för att förebygga och hantera de hot- och våldssituationer som förekommer eller bedöms kunna förekomma på skolan, säger arbetsmiljöinspektör Ann-Britt Gunnarsson på Arbetsmiljöverket i Växjö.
Det är hon som tillsammans med kollegan Arne Harrysson ska genomföra inspektionen i Västervik.
Ett tiotal arbetsmiljöinspektörer från Växjödistriktet ska vecka 12 och 13 genomför inspektioner på cirka 60-talet skolor runt om i Kronobergs, Blekinge, Jönköpings och Kalmar län.
En undersökning som gjordes i början av februari i år på cirka 300 skolor i Stockholms, Göteborgs- och Malmödistriktet visar att åtta av tio skolor har stora brister i sitt arbete kring hot och våld.
Endast ett 50-tal av de 300 skolorna har dokumenterat och bedömt riskerna, och utifrån dessa tagit fram rutiner och instruktioner för att minska och för att kunna hantera den här typen av händelser.
-Vi kontrollerar vilka rutiner de har i sitt arbete mot hot och våld samt mobbning i skolorna. Syftet är att få skolorna att metodiskt ta itu med riskerna för hot och våld och lägga grunden till en bättre arbetsmiljö för både skolpersonal och elever, säger Ann-Britt Gunnarsson.
Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolorna har för hela landet ökat kraftigt från 192 anmälningar 2003 till över 500 per år de senaste åren. Det handlar om allt från oavsiktligt våld på grund av lek som spårar ur till regelrätta struptag och mordhot.
Det är oftast elever som är såväl förövare som drabbade. Även lärare råkar dock illa ut. Tre av tio grundskollärare uppger att de utsatts för våld eller blivit hotade under det senaste året, enligt en arbetsmiljöundersökning 2005.
- Arbetsmiljöverket får kännedom om långt ifrån allt som händer på skolorna. En del övergrepp polisanmäls bara, så mörkertalet är stort.
- Utvecklingen är allvarlig. Skolorna måste bli bättre på att undersöka och åtgärda riskerna inom ramen för sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Kanske kan inte alla händelser undvikas, men man ska kunna hantera situationen när den väl inträffar, fastslår arbetsmiljöinspektör Ann-Britt Gunnarsson.
Finns det instruktioner?
Vid inspektionerna kontrolleras bl a om skolan har:
- en dokumenterad riskbedömning
- rutiner och instruktioner för hur våld och hot ska hanteras och om de är kända
- rutiner och kunskaper om första hjälpen och krisstöd
- rutiner för allvarliga olyckor och tillbud enligt arbetsmiljöförordningen, 2 §. Där det sägs att Arbetsbetsmiljöverket omgående ska underrättas vid ett hot eller ett övergrepp.
Krav på åtgärder kommer att riktas mot skolor som brister på någon av dessa punkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om