Västerviksvinge kan bli succé

Marström från Västervik har ett nytt stort uppdrag på gång. Den här gången är det en tidvattenvinge som kan göra dundersuccé.

Håkan Mann och Marströms ser ut att ha fått luft under vingarna. Här syns Håkan med en tidvattenvinge som kan bli en succé framöver.Foto: Karin Hertz

Håkan Mann och Marströms ser ut att ha fått luft under vingarna. Här syns Håkan med en tidvattenvinge som kan bli en succé framöver.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-01-22 00:00

- Det kan bli en enorm marknad för detta. Om det blir succé törs man knappt tänka på hur bra det kan bli, säger Håkan Mann marknadsansvarig på företaget.

Världen över letas det efter nya tekniker för att utvinna energi. Västerviksföretaget Marströms bidrar i högsta grad till den utvecklingen. Lätt, starkt och hållbart är egenskaper som efterfrågas och genom att bygga med kolfiber och autoklavteknik har Marström komposit skaffat sig en ledande position.

Nu undersöker de på uppdrag från företaget Minesto även möjligheterna att bygga vingar till att utvinna energi ur vatten. Just nu pågår framtagning av en ny prototyp för kommande tester.

- Tanken är att se till att det går att få energi för en låg kostnad, på ett miljövänligt sätt. Största fördelen med en tidvattenvinge är att tidvattnet är förutsägbart. Om allt funkar är det lätt att säga hur mycket energi man kan producera, menar Håkan.

Vatten kan ge 800 gånger mer energi än luft. En tidvattenvinge med ett vingspann på tolv meter i vatten har samma effekt som ett vindkraftverk med ett vingspann på 80 meter.

Företaget arbetar också med att utveckla lättare vingar till vindkraftverk.

- Vi sitter med i Vindkraftsgruppen, SWPTC (Swedish Windpower Technical Center), som leds av Chalmers med stöd från Energimyndigheten och där världsledande företag som ABB och SKF också ingår. Vindkraft blir större och större.

- I dag vet vi att vindkraft byggs traditionellt med glasfiber. Med vår teknik och med kolfiber skulle vi kunna reducera vikten med 60 procent. Det skulle ge en lättare hantering när man sätter upp vindkraftverken och en effektivare drift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om