Västrum ger inte upp skolan

När elevunderlaget svek tvingades friskolan i Västrum i konkurs. Rektorn Helena Wikström har ändå flera goda erfarenheter från friskoleförsöket.

Västervik2008-05-24 00:06
För Västrums skola var en privatisering räddningen, skolan hade varit hotad flera gånger. - Föräldrarnas kraft användes till att rädda skolan, men vi tänkte att man kunde satsa den på att driva skolan i stället, säger Helena Wikström.Friskolepoken varade från 2003, och fram till och med den här vårterminens utgång.Helena Wikström jobbade på skolan på tiden den var kommunal och kan inte säga något som var bättre på den tiden. - Vi ser bara fördelar med att vara friskola. Vi har större flexibilitet, det är kortare till beslut och vi har bättre ekonomi. Vi bestämmer själva och föräldrarna känner sig delaktiga. För henne har det varit viktigt att kunna tänka annorlunda. - Vi har haft styrelsemedlemmar från näringslivet, från Elfa och Sparbanken. De är styrelseproffs och har fått oss att lyfta blicken. De har hjälpt oss att söka företagssponsring och EU-medel.Men det har inte alltid varit lätt, att komma igång var en trasslig resa genom byråkratin.- Det krävs hårt arbete och stort engagemang för att rädda sin byskola. Vad ska man tänka på?
- Skaffa en mentorskola. Vi hade den i Hannäs och de hjälpte oss med mycket, bland annat att skriva ansökningar. Friskolornas riksförbund kan också hjälpa till. Vi gick en utbildning hos dem. Det är inte samma sak att driva friskola som företag.Hon tror också att det är viktigt att nischa sig som friskola. - Eleverna kommer inte hit av sig själva, som till den kommunala skolan. Man måste ha en tydlig profil.Helena Wikström tycker att Västerviks kommun har varit schysst mot Västrum, till skillnad från Hannäs, som upplever att Åtvidabergs kommun helst vill få bort skolan. - Vi får låna lokaler, vara med på hemsidan och gå på deras fortbildningsdagar. De har hela tiden bjudit till och det uppskattar vi väldigt mycket, vi vill inte vara någon isolerad ö ute i periferin.Liksom i Hannäs har skolan haft en stor betydelse för byn. - Jag vet familjer som köpt hus här ute för att skolan finns. Det här är faktiskt ett av få områden i kommunen där befolkningen ökar, säger Helena Wikström.Hur ser du på skolans framtid?
- Jag tror att det finns mycket goda möjligheter till en fortsättning. Vi tror mycket på vår verksamhet och det råder en optimistisk anda.
Skolan
Har i dag cirka 40 elever. Hälften i förskola 1-5 år, och resten i förskoleklass och årskurs 1-6.Det jobbar 11 vuxna på skolan. Skolan jobbar med en utomhuspedagogik och barnen har många lektioner ute.Skolan drivs av en ekonomisk förening med lärare, föräldrar och näringslivsrepresentanter i styrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om