Vattenproblem på Horn närmare lösning
Den bästa lösningen för vatten och avlopp på Hornslandet är att området ansluts till det kommunala nätet. Det konstateras i den utredning som kommunen låtit ett privat företag genomföra. Men lösningen kan bli kostsam - i utredningen talas det om investeringar på upp till 70 miljoner kronor.
Kommunalt VA? Den bästa lösningen för Horns fritidsområde är att kopplas upp mot det kommunala VA-nätet. Det konstateras i en rapport som nästa vecka ska presenteras för kommunen.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Problemen gör att flera obebyggda tomter inte kan exploateras. Klagomål har också funnits mot att dagens situation gör det svårt att omvandla vissa fritidshus till permanentboende. Dessutom gör nya och strängare miljöregler att dagens avloppssituation inte längre är hållbar.
Därför beslutade Västerviks kommun förra året att genomföra en utredning om vilka alternativ som finns inför framtiden. Den första versionen av utredningen ska presenteras för kommunen nästa vecka, men redan nu har VT tagit del av förslagen.
Fyra alternativ finns enligt utredningen: varje enskild fastighetsägare får själv klara av VA-frågan, flera mindre gemensamhetsanläggningar anläggs som de enskilda fastigheterna sedan ansluts till, området kopplas till det kommunala VA-nätet och, slutligen, en kommunal stamledning byggs till området som den enskilda fastighetsägaren sedan får koppla upp sig mot.
Men de två första alternativen döms ut av utredningen. Även om de är ekonomiska för kommunen klaras inte de höga miljökraven om de boende på området själva ska stå för vatten och avlopp.
- Kombinationen av de nya miljökraven för avloppsutsläpp, begränsade möjligheter för bra lokala vattentäkter samt framtida planer för utbyggnad med permanentboende medför att den mest hållbara lösningen bedöms vara kommunalt VA, skriver utredarna i rapporten.
Detta är också något som tjänstemän på kommunen ställer sig bakom.
- Det är något vi tjänstemän påpekat länge. Något måste ske och kommunalt VA är det bästa alternativet, säger kommunens tillförordnade vattenchef Ulf Andersson.
Men att koppla området till det kommunala vattennätet kan bli kostsamt.
Slutnotan hamnar enligt rapporten på mellan 56 och 72 miljoner kronor. Från summan måste dock de boendes anslutningsavgifter räknas bort, men trots detta hamnar kommunens kostnad på mellan 24 miljoner och 43 miljoner kronor.
- Det handlar helt klart om mycket pengar. Intäkterna från avgifterna täcker långt ifrån kostnaden, och så vitt jag vet finns det inga pengar avsatta till det här, säger Ulf Andersson.
Billigare blir det om kommunen enbart drar en stamledning till området som de boende sedan får ansluta sig till. Enligt rapporten är lösningen att föredra ur ekonomisk synvinkel. Men det finns samtidigt problem - lösningen innebär högre kostnader för den enskilde fastighetsägaren, vilket gör att risken är stor att många väljer att inte ansluta sig.
- I ytterlighetsfallet ansluter sig ingen till stamledningen och därmed kvarstår problematiken med förorenade enskilda avlopp samt en outnyttjad stamledning, står det i rapporten, som nu ska ligga till grund för de beslut kommunens politiker ska ta i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!