Veckopeng - ett bra sätt att lära sig hantera pengar
- Jag fick en mobil av storebror. Nu sparar jag för att kunna köpa ett SIM-kort så att jag kan använda telefonen.Det säger 8-åriga Felix Eriksson i Västervik som får både vecko- och månadspeng.
Pantar burkar. Viktor Palmborg, till höger, fyller snart 11 år. Han har 25 kronor i veckan, men extraknäcker därtill en hel del genom att samla in flaskor och burkar som han pantar. 10-årige kompisen Kim Forsell får 40 kronor i månadspeng, men får även lite extra om han behöver till något särskilt.
Foto:
- Men sedan får vi 25 kronor var i veckan av mamma också, tillägger Felix stolt.
- Sparar gör vi nästan alltid. Vi har var sin spardrake som vi lägger pengar i. När de blir fulla kan man köpa något man vill ha, säger Felix och Måns.
Pappa Nicklas Eriksson berättar att han kollat lite med andra föräldrar för att veta hur mycket det är lämpligt att barnen får.
- De brukar spara tills de kan köpa något rejält. Sist var det Ninja Turtles-helikoptrar.
Två av tre barn får pengar i form av vecko- eller månadspeng. Det visar uppgifter från Institutet för privatekonomi på Swedbank, som nyligen publicerat sin femte undersökning "Veckopengen" sedan 1986. Enkäterna görs med fem års intervall.
- Det är värdefullt att barn tidigt lär sig hantera pengar och planera sin ekonomi, säger Ulla Samuel som varit med och intervjuat 3 505 barn i olika åldrar.
- När man förhandlar med barn om vecko- eller månadspengen bör man komma överens om vad den ska räcka till, till exempel godis, bio och presenter, och vilka utgifter föräldrarna ska stå för, säger Ulla Samuel.
- Det är bra med en viss marginal för att barnen ska ha chans att spara.
Viktor Palmborg i Västervik, snart 11 år, får 25 kronor i fast veckopeng. Därtill får han ta hand om och panta alla burkar och tomflaskor han lyckas få tag på, både hemma och vid till exempel speedwaymatcher.
- Där tjänar jag rätt mycket pengar, säger Viktor och berättar att han sparar en del för att kunna köpa en motorcykel när han blir stor. Han har tidigare sparat ihop till både mobiltelefon och halva kostnaden för tv-spelet Playstation 2.
- Det är bra att barn lär sig hur pengar sköts och att de kan se hur sparkapitalet växer, tycker Viktors pappa Björn Palmborg.
Viktors kompis Kim Forsell är 10 år. Han får 40 kronor i månadspeng.
- Sedan får jag lite extra när jag behöver till något särskilt. Jag sparar varje månad till en fyrhjuling, säger han.
Syskonen Robert och Malin Westring är 6 respektive 8 år. De har ingen vecko- eller månadspeng.
- Vi får pengar när vi behöver. Men ibland när jag säger att jag behöver kanske jag luras, säger Robert med ett finurligt leende.
Både Malin och Robert sparar. Just nu har Robert över tio stycken 10-kronor, plus en del andra mynt i sitt kassaskrin.
- Men jag kan själv inte öppna skrinet, avslöjar Robert Westring.
Pappa eller mamma köper godis och annat till Malin och Robert.
- De får pengar när det är något särskilt de vill ha. Det är för tidigt att börja med veckopeng ännu. Det ska vi göra vid 10 års ålder. Det är bra för uppfostran att de då lär sig hantera pengar själva inför vuxenlivet, tycker mamma Kristina Westring.
8-åring får i snitt 110 kronor
Den genomsnittliga "inkomsten" per månad ligger på 100 kronor för barn upp till 7 år, enligt uppgifter från Institutet för privatekonomi på Swedbank, som nyligen publicerat sin femte undersökning "Veckopengen" sedan 1986. 3 505 barn i olika åldrar har intervjuats.
Snitt-månadspengen för 8-åringen och 9-åringen är 110 respektive 120 kronor.
10-åringen får enligt enkäten 140 kronor i månaden, 11-åringen 170 kronor och 12-åringen 210 kronor. De som är 13 år eller mer får 310 kronor i fickpeng per månad.
Snitt-månadspengen för 8-åringen och 9-åringen är 110 respektive 120 kronor.
10-åringen får enligt enkäten 140 kronor i månaden, 11-åringen 170 kronor och 12-åringen 210 kronor. De som är 13 år eller mer får 310 kronor i fickpeng per månad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!