Vegetarisk vintermat
Sommaren har sina sallader och hösten sitt överflöd av färska rotsaker och frukter. Men övrig tid får vi förlita oss på import eller långtidsförvarade grönsaker. Inte alltid så roligt, men ägnar man råvarorna lite extra tid blir resultatet förvånansvärt fräscht.
Champinjon- och broccolipaj
4 personer
Till pajskalet:
3 dl vetemjöl
150 g margarin
2 msk kallt vatten
Till fyllningen:
100 g färska champinjoner
200 g färsk broccoli
1/2 purjolök, inte alltför stor
1 zucchini
bladen från 5-6 kvistar färsk timjan
1 msk stött rosmarin
sellerisalt och vitpeppar
2 dl riven ost
2 dl grädde
1 dl mjölk
(1 ägg)
1. Dela margarinet i bitar och kör ihop det med mjöl i matberedare. Tillsätt iskallt vatten och kör lite till. Lägg degen i plastpåse och låt den vila minst en timme i kylskåp.
2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Låt degen täcka botten och sidor i en pajform. Förgrädda det tomma skalet 10 minuter i 225 graders ugn.
3. Ta ut skalet och tryck försiktigt tillbaka botten som brukar bukta upp efter förgräddningen. Fyll pajen med strimlade grönsaker, i det här fallet färska champinjoner, buketter av broccoli (ta inte med de tjocka stjälkarna) strimlad purjolök och skivad zucchini. Krydda med färsk timjan, stött rosmarin, sellerisalt och vitpeppar.
4. Fördela riven ost över pajen. Avsluta med gräddmjölk. Om man accepterar ägg kan det vispas upp med gräddmjölken.
5. Grädda pajen i 200 graders ugn cirka 30 minuter eller till dess fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!