En av fyra socialsekreterare i Sverige lider av psykiska påfrestningar. Det fastslår Arbetsmiljöverket som genomför en stor nationell granskning av socialsekreterarnas arbetsmiljö. Hittills har de gjort inspektioner på 80 socialkontor, bland annat Västerviks kommuns enhet för arbete och kompetens.
Madeleine Rosenmüller är verksamhetschef för försörjningsstödet på enheten och hon säger att socialsekreterarna där mår förhållandevis bra och att de jobbar medvetet med den psykosociala arbetsmiljön. Men hon berättar också att flera anställda haft utmattningssyndrom. En av dem är fortfarande heltidssjukskriven, en arbetar halvtid och en arbetar 25 procent. Den sista har kommit tillbaka till heltidstjänst efter rehabilitering. Madeleine Rosenmüller säger att det finns flera orsaker till sjukskrivningarna.
– Dels är det stressen, dels handlar det om klienterna. Socialsekreterarna fattar svåra beslut och påverkar människor.
Bristande beredskap
I Arbetsmiljöverkets rapport kritiseras arbetsgivarna för bristande beredskap för hotfulla och våldsamma situationer, samt för att anmälningsbenägenheten vid hot och våld är för liten. Det förekommer att socialsekreterarna i Västervik utsätts för hot, kränkningar och våld och enligt Madeleine Rosenmüller anmäler de allt som de uppfattar som hot. De följer även upp fall där klienter betett sig otrevligt mot socialsekreterarna.
– Om det är någon klient som har uttryckt sig olämpligt, om någon svär eller beter sig otrevligt, så ringer jag upp och förklarar att det inte är okej. Många är ångerfulla efteråt. Det är okej att bli arg, men man får inte vara nedsättande.
Introduktionsplan och mentore
r
Brist på introduktion för nyanställda är också ett vanligt problem på arbetsplatserna, dock inte i Västervik. Här går nyanställda under en tvåårig introduktionsplan och de har två mentorer under tiden. Efter de två åren ska den anställde kunna arbeta självständigt.
Enheten arbetar med den psykosociala arbetsmiljön på flera sätt. De försöker så gott det går jobba två och två med alla ärenden, vilket enligt Madeleine Rosenmüller gynnar både klienterna och socialsekreterarna. De försöker också att anpassa sig om någon är trött och behöver vila eller gå hem. Då har de vikarier och kollegor som täcker upp. Många oroar sig för det arbete som de lämnar.
– Man kan inte ta ansvar för tid då man inte är här. Det är mitt ansvar som arbetsledare och jag har igen det i slutändan om mina medarbetare får tid för återhämtning.