"Vi gjorde allt som stod i vår makt"
Efter branden som krävde ett barns liv är sorgen tung i Överum. För att försöka förstå det ofattbara samlades Överumsbor under gårdagen för att ta del av krishanteringsgruppens information och räddningstjänstens redogörelse för insatsen.
Informerade. Säkerhetssamordnare Joakim Jansson, Hasse Malmersjö från Överums räddningstjänst och Raymond Gustavsson från Västervikspolisen deltog under fredagens informationsträff i samband med branden i Överum.
Foto:
För att beskriva den svåra situation räddningstjänsten ställdes inför under onsdagskvällen visade räddningsledare Roger Landelius en film som illustrerar hur snabbt en eld kan utvecklas i ett modernt vardagsrum. Med skrämmande tydlighet visar filmen hur dyrbar tiden är vid en villabrand. I experimentet reagerar brandvarnaren efter en minut, efter två minuter slår flammor upp i taket. Efter drygt tre minuter är rummet rökfyllt och helt övertänt. Temperaturen är då över 600 grader.
- Efter fyra minuter har allt brännbart brunnit och ingen som befunnit sig i rummet kan ha överlevt. Branden på filmen är ett kontrollerat laboratorieförsök och i verkligheten kan förloppet gå ännu snabbare, berättade Roger Landelius.
Larmcentralen i Växjö fick första samtalet om villabranden i Överum klockan 22.46 på onsdagskvällen. Larmet skickades vidare till räddningstjänsten i Överum och Gamleby. Även Västerviks brandmän, polis och ambulans tillkallades.
Sex minuter efter SOS-larmet var de första brandmännen från Överum på plats.
- Branden var då fullt utvecklad och huset övertänt, berättade Hasse Malmersjö, platschef för räddningstjänsten i Överum.
Tre familjemedlemmar lyckades fly undan lågorna, och räddningsinsatsen koncentrerades till att hitta den sjuårige pojke som blivit kvar inne i huset. Rökdykare försökte ta sig in i sovrummet genom fönstret, där lågor slog ut. Temperaturen i rummet var då flera hundra grader, och elden hade även spridit sig till angränsande sovrum.
- Vi gjorde allt som stod i vår makt. Med vår skyddsutrustning kan man utsätta sig för mycket hög värme, men vi kunde inte gå in i det läget, fortsätter Hasse Malmersjö.
Rökdykare försökte även ta sig in genom huvudentrén för att söka efter pojken.
- Vi jobbar alltid systematiskt, och söker även i andra rum. Vi vet av erfarenhet att barn kan gömma sig och det gör det svårare för oss att hitta, säger Roger Landelius som ledde räddningsarbetet.
Fungerande brandvarnare fanns i familjens hus.
- Det är oerhört viktigt med brandvarnare, och de flesta har en brandvarnare i hallen eller på varje våningsplan. Men det kanske inte räcker om en brand startar i ett stängt rum. Numera finns det även ihopkopplade brandvarnare för flera rum, säger Roger Landelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!