Marie Törnlöf är verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken vid Västerviks sjukhus. Hon är förstås glad över att länets barnsjukvård har fått så bra betyg, inte minst när det gäller bemötande.
- Bemötande är en väldigt stor del i all patientvård. Vi har jobbat mycket med kommunikation med personalen och haft en del föreläsningar.
De senaste decennierna har bemötandet förändrats mycket, när det gäller de riktigt unga patienterna.
En viktig skillnad är att föräldrarna har fått en större roll. På 1970-talet fick barnen ligga ensamma på sjukhuset. Föräldrarna fick komma och hälsa på, men bara när det var besökstid.
I dag är det självklart att föräldrarna är hos sina barn hela tiden. Det är dessutom fria besökstider, så att barn som ligger inne länge ska kunna hålla kontakten med sina nära och kära.
Nuförtiden är det också mer tonvikt på vad barnen tycker. Personalen lägger sig vinn om att de små patienterna ska bli respekterade och lyssnade på. Det är viktigt att de känner sig delaktiga.
- Till viss del ska de också få vara med och tycka till, så långt det går, säger Marie Törnlöf.
Fast hon tillägger att det givetvis inte betyder att man kan undvika stick och sådana mediciner som doktorn vill att barnet tar...
I Västervik har barn- och ungdomskliniken en värdegrund som formuleras i orden "Fokus på barn är givet - de är det framtida livet".
Även om föräldrarna har gett högt betyg åt vården, jobbar kliniken hela tiden vidare för att bli ännu bättre.
Marie Törnlöf säger att de nu ska analysera enkäten närmare genom att läsa de öppna svaren, där föräldrarna själva får skriva förslag till förbättringar.