?Vi kan bli bättre i Västervik?
Arkivbild: ANDERS STEINER Mats Hugosson, ordförande i barn-och utbildningsnämnden tycker att Västerviks kommun är bra på att leva upp till barnkonventionens krav. Men helt nöjd är han inte. De unga kan få bättre inflytande över besluten.
Foto:
? Varenda fråga inom barn- och utbildningsområdet berör egentligen barnkonventionen. Man försöker sätta barnens behov i centrum, och inte minst deras rätt att lyckas i skolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson.
När kommunala ärenden förbereds finns även en barnchecklista, som är en uppsättning frågor som ska garantera att ett beslut är förenligt med barnkonventionen.
? Jag utgår från att den används av tjänstemännen, och i fall där vi i barn- och utbildningsnämnden är oeniga brukar vi kolla att besluten överensstämmer med listan.
I barnombudsmannens enkät nämner även Västerviks kommun att en ungdomssamordnare anställts som ett led i att förverkliga barnkonventionen, och att ungdomssamordnaren har ett övergripande ansvar för att bevaka frågor som berör barn- och ungdomars rättigheter. Från och med årsskiftet avskaffades dock tjänsten av besparingsskäl.
? Men arbetet med rättigheterna får inte vara beroende av en ungdomssamordnare. Det måste fungera i alla fall. Ansvaret måste hela tiden finnas i de tre nämnder som främst berörs.
? Vår ungdomssamordnare var duktig och bra, men ibland kan det kanske vara ett tecken på att arbetet i en kommun inte fungerar om man måste tillsätta särskilda ungdomssamordnare för att få med barnperspektivet. En särskild tjänst kan dessutom bli en ursäkt för övrig verksamhet att inte ta sitt ansvar.
Någon utvärdering av hur barnkonventionen efterföljs i Västervik har inte gjorts, men Hugosson menar att medvetenheten om barnens rättigheter är hög. Men helt nöjd är han inte.
? Vi har ju sett att en del ungdomar faller utanför och vi för nu diskussioner om hur vi kan förbättra ungdomars trygghet genom exempelvis fältassistenternas arbete. Vi tittar även på IV-programmet, där en del ungdomar som frivilligt hoppar av gymnasiet riskerar falla mellan olika stolar efteråt.
Västerviks kommun anser att möjligheter finns för barn och ungdomar att påverka sin situation och ha inflytande över olika beslut. I enkäten nämns ungdomsfullmäktige, elevråd, olika samrådsgrupper och att barn och ungdomar ges möjlighet att driva egna verksamheter.
? Men barn och ungdomars inflytande kan alltid bli större, och vi kan bli bättre på den punkten. Ett bekymmer är ju att en del unga kan uppleva ett beslut negativt, och tolka det som att vi inte har lyssnat, när just deras alternativ inte har valts. Men man måste ju välja en av flera lösningar.
Mats Hugosson upplever även att konflikter i tolkningen av barns rättigheter kan uppstå i en pressad ekonomisk verklighet. Han anser det rimligt att enskilda intressen ibland får stryka på foten om den gemensamma kakan för andra barn riskerar bli mindre. Som exempel nämner han det aktuella fallet i Mörbylånga där ett barn nu har fått rätt till gratis skolskjuts i samband med dubbelboende.
? Om pengar satsas på en enskild individs behov kan det gå ut över en större grupp barn. Därför kan det ibland slå snett i enskilda fall, men det gäller att använda lag och sunt förnuft.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!