"Vi känner oss inte trygga"

Vattennivåerna är fortsatt stabila – men det skulle ha behövt komma mer regn och snö under vintern. "Vi känner oss inte trygga", säger Ruben Öberg, va-chef på Västervik miljö och energi.

Ruben Öberg är va-chef.

Ruben Öberg är va-chef.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-03-16 21:19

Under fjolåret var nivåerna i kommunens viktigaste grundvattentäkter på en kritisk låg nivå. Läget förbättrades framåt hösten, i och med att det kom en del nederbörd. Det har dock varit alldeles för lite snö och regn under vintern för att situationen ska vara optimal.

– Nederbörden varierar oerhört mycket från år till år, men generellt är det så att det kommit för lite nederbörd i år, säger Ruben Öberg.

Just nu ligger vattennivåerna på en förhållandevis stabil, bra nivå, och har gjort det under hela vintern. Men i takt med att regnet och snön uteblivit har nivåerna så sakteliga börjat sjunka igen.

– Det är ingen dramatik just nu, men det minskar sakta. Vi känner oss inte trygga, och vi ser med oro på att det inte kommit så mycket nederbörd, säger Ruben Öberg.

Inför förra sommaren infördes ett bevattningsförbud i stora delar av kommunen. Det kan komma att bli aktuellt igen.

– Det kan mycket väl bli så, men vi har inte beslutat någonting om det än.

En skillnad jämfört med förra sommaren är att det i år kommer att finnas en överföringsledning mellan Vångaren och Hjorten. Det gör att man har en reservkälla om nivåerna i Hjorten skulle sjunka så lågt som de gjorde i fjol.

– Det ger oss ett stabilare läge, säger Ruben Öberg.

Förhoppningen är också att Västerviksborna, precis som i fjol, ska vara sparsamma med vattnet, och inte slösa på det i onödan.

– Den allmänna uppmaningen gäller fortfarande.

Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige var under sommaren 2016 de lägsta sedan mätningarna började, enligt SMHI. Även vattenflödena var låga. Öland och Gotland införde bevattningsförbud redan i april, vilket var rekordtidigt.

I år har Gotland infört bevattningsförbud på delar av ön från 15 april. Detta på grund av att dricksvattensituationen på ön, precis som vid samma tid förra året, är allvarlig. SGU, Sveriges geologiska undersökningar, säger till Region Gotland att man redan nu kan se att grundvattenläget inför sommaren kan bli besvärligt.

– Vi kan bara hoppas på att det blir en regnig vår, säger va-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson på teknikförvaltningen, på Region Gotlands hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om