"Vi ska klara framtida värmeböljor"
Sommaren 2003 dog 33 000 sjuka och svaga under en långvarig värmebölja i Europa.Flera svenska sjukhus rustar sig inför nya värmeböljor genom att se över och förbättra sina kylanläggningar.- På Västerviks sjukhus har vi bra koll på inomhusklimatet, säger Perry Essén, driftschef på Landstingsfastigheter i norra Kalmar län.
All energi tillvaratas. Via värmeväxlare tillvaratas värme ur både luft och vatten.
Foto: Fotograf saknas!
För tre år sedan fördubblade Västerviks sjukhus sin kylkapacitet. På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge byggdes redan 1997 en ny stor kylanläggning. Flera andra svenska sjukhus planerar om- och nybyggnader.
Svenska sjukhus är ofta stora huskroppar med gigantiska luftvolymer.
Mängden värmealstrande elektriska apparater gör att sjukhusen stora delar av året behöver ventilera bort värme eller till och med producera kyla för att hålla ett bra inomhusklimat.
Inomhusklimatet på Västerviks sjukhus styrs via fjärrvärme, ventilation samt egen produktion av vattenburen kyla till vissa vårdintensiva avdelningar.
- På sommaren klarar vi oss till stor del med sommarnattskylan. Nattetid ökar vi på ventilationsflödet rejält och sänker därmed inomhustemperaturen. Trögheten i de stora huskropparna gör att all den nattsvala luften stannar kvar fram till nästa natt.
Skulle sommarnattskylan inte räcka finns både ett centralt kylsystem samt lokal kylproduktion på känsliga ställen som intensiven, hjärtintensiven, akuten etc. Även vissa rum med stora datorer kräver speciell kylning.
- I vårt centrala system producerar vi 7-gradigt vatten. Det pumpas runt hela sjukhuset i en sluten krets. När vattnet återkommer har temperaturen stigit till 12 grader.
Ur vattnet avleds kylan, via sekundärsystem i form av värmeväxlare.
- På sjukhusets mest känsliga avdelningar - exempelvis operation, intensiven, akuten, hjärtintensiven och röntgen - har vi extra luftkylning, säger Perry Essén.
På taket till Västerviks sjukhus panncentral står ett tiotal så kallade kondensorer. Genom var sitt cellpaket, i vilka vatten cirkulerar, sugs stora volymer luft. Vattnet kyls av och pumpas ut i ett kretslopp.
Är det mycket varmt ute sprayar ett utvändigt rör vatten in mot cellpaketen. När vattnet dunstar bildas kyla i cellpaketen och det i cellpaketen cirkulerande vattnet.
- Vi utnyttjar de kalla timmarna på dygnet för att få "gratis" kyla. Vårt centrala kylsystem är så effektivt att ingen av sjukhusets lokala kylmaskiner som står i reserv har behövt användas i sommar.
All energi utnyttjas på Västerviks sjukhus. Exempelvis används den värme kylkompressorerna avger under körning, till att förvärma sjukhusets varmvatten!
Värmen i den luft som ventileras ut ur byggnader används, via värmeväxlare, för att värma den inkommande friskluften och så vidare.
Helt nya byggnader ska inom kort uppföras. De får egna kondensorer på taket med en kyleffekt som kopplas in på sjukhusets stora kylvattennät.
- Ibland klagar några få patienter och anställda på att det är för varmt. Samtidigt klagar andra på att det för kallt. Jag tror vi har en bra koll på sjukhusets inomhusklimat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!