"Vi skär ner för att företaget ska överleva"
Färre personer ska tillverka mer.Så tror ledningen för Ankarsrum Industries att företaget ska överleva. Efter flera år av förluster måste företaget bli lönsamt.
Tror på Ankarsrum. Ankarsrum Industries vd Trevor Fenlon säger att nerdragningen med 51 personer är nödvändig för att företaget ska bli konkurrenskraftigt. Därefter hoppas han att företaget ska nå lönsamhet och att framtiden i Ankarsrum är säkrad.Foto: Matilda Ahl
Foto:
Till en början ger företagsledningen ett fyrkantigt intryck när det gäller information. Man vill inte svara på frågor över telefonen, och ber att få frågorna skriftligt.
På fredagseftermiddagen tar vd:n Trevor Fenlon, tillsammans med försäljningschefen Dan Augustini emot VT. Nu ger man ett mer tillmötesgående intryck.
Frågor som vilka avdelningar som berörs och till vilket land produktionen ska flytta förblir visserligen obesvarade.
- Vi har informerat personalen, men vi kan inte gå ut i pressen med några detaljer. Förhandlingar både med facket och våra leverantörer väntar. Dessutom vill vi inte berätta för våra konkurrenter hur vi tänker arbeta, säger Fenlon.
Han kör istället igång en film, som går i bakgrunden under intervjun. Det visar det automatiserade produktionsbandet där elmotorerna tillverkas.
- Det är det här det handlar om , säger han.
Tjänsterna som försvinner ligger ute i produktionen. Det handlar om manuell montering av detaljer på elmotorerna. De momenten flyttas ut till låglöneländer. Kvar i Ankarsrum ska en högt automatiserad lina finnas. Produktionen kommer inte att kräva särskilt många anställda.
Vinsten är att komma ner i pris för motorerna. Då räknar Fenlon med att efterfrågan på produkterna ska öka kraftigt. Han talar om en fördubbling.
Någon stororder finns inte än, men han och Augustini säger att de talat så mycket med möjliga kunder att de vet att målet är realistiskt.
En annan bit i överlevnadsstrategin är att stärka utvecklingsavdelningen. Samtidigt som mer än 50 personer får gå i produktionen anställs ytterligare två personer för produktutveckling. Ankarsrum ska bli bättre på att anpassa produkterna efter kundernas önskemål.
En kritik mot hur företaget fungerat längre tillbaka märks.
- Ursprungligen var vi en komponentfabrik åt Electrolux. Man satt och väntade på att ordrarna skulle komma med fax, det har företaget lidit av i många år.
Som utomstående verkar det som att Ankarsrum varit ett förlustföretag under många år...
- Mer eller mindre, svarar Trevor Fenlon. Förlusten har minskat på senare år, men det har fortfarande varit en förlust.
Vilka krav har ni från ägarna?
- 2006 ska inte vara ett förlustår, och 2007 ska vi gå med vinst, svarar Trevor Fenlon.
Dan Augustini tar ägaren, investmentbolaget Traction, i försvar.
- De har ägt företaget i fem år då det gått med förlust. Deras agerande är så långt ifrån kvartalskapitalism som man kan komma.
Båda försäkrar att lyckas man bara ta ordrar så kommer ägaren dessutom att vara villig att skjuta till de pengar för investeringar som kan göra Ankarsrum konkurrenskraftigt.
- Det är en jobbig tid som väntar. Inte minst för dem som blir utan jobb, säger Trevor Fenlon, men vi känner att vi har en plan för hur företaget ska överleva. Det finns inga intentioner att lägga ner i Ankarsrum. Det kommer fortfarande att vara en arbetsplats med många anställda.
- Det handlar inte bara om att 51 blir utan jobb. Det handlar lika mycket att säkra jobben för de 109 som blir kvar, fyller Dan Augustini i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!