Vi stoppar i oss allt mer godis

Godisförsäljningen ökar igen i Sverige. I snitt äter vi 14 kilo godis var om året. Det motsvarar 28 Alladin chokladkartonger.

Oroad. Annika Rosenkvist är Dietist på Västerviks Dietistmottagning och är oroad av utvecklingen av svenskarnas godisintag.  Foto: Anders Liljegren

Oroad. Annika Rosenkvist är Dietist på Västerviks Dietistmottagning och är oroad av utvecklingen av svenskarnas godisintag. Foto: Anders Liljegren

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-11-17 00:25
Godisförsäljningen har i år ökat med 0.8 procent enligt tidningen Butikstrender. Denna siffra bygger på undersökningar från undersökningsföretaget AC Nielsen som samtidigt redovisar siffror på att svenskar blir mer intresserade av sin hälsa. 50 procent av Sveriges befolkning säger sig ha minskat sin konsumtion av godis från förra året. Annika Rosenqvist, Legitimerad Dietist på Västerviks Sjukhus har tagit del av informationen:
- De fakta som lagts fram beror nog inte på ökat godisätande rent generellt. Det är två ytterligheter som möter varandra, idag är det många som är väldigt mycket överviktiga och som höjer talen.

Detta är något som även får även medhåll från Christer Lindblom som är utvecklingschef på folktandvården i Kalmar län. Christer Lindblom säger att svenskarna är mer angelägna om ett hälsosammare leverne och att tandläkarna allt som oftast inte behöver predika om patienternas godisvanor, inte såvida de ser stora skador eller drastiska skillnader i tandkvalitén.
- Det är egentligen en trist snedfördelning med godisförsäljningen kontra intresset för hälsan, många är medvetna men en liten grupp drar upp talen.

Inom folktandvården följer de barn och ungdomars tandutveckling och har på senare år sett en ökning av kariesskador på barn i åldrarna tre till fem år. I Västervik har var tjugonde treåring och var fjärde femåring någon gång haft karies. Längre upp i åldrarna har nio av tio nittonåringar karies eller någon gång haft.
Folktandvården startade förra året ett friskvårdskontrakt. Detta kontrakt erbjuds till personer i åldrarna 20-39 och sträcker sig över två år. Efter en munhälsobedömning avgörs det hur stor summa pengar man blir tvungen att betala varje månad. Patienten får sedan instruktioner om hur tänderna ska skötas och förväntas följa dessa men om något ändå händer under de två åren är tandvården gratis. Friskvårdskontraktet har fallit väl ut och bara i Kalmar län har redan 5000 skrivit på kontraktet.
- Ungar lever ett tufft liv i sina studieorter, efter 19 års ålder väntar de ofta med att gå till tandläkaren tills de är 26, då är friskvårdskontraktet ett bra alternativ, säger Christer Lindblom.

Enligt tandhygienist Johanna Reuterving är lördagsgodis helt ok men rekommenderar att ta ett sockerfritt tuggummi efteråt eller till och med borsta tänderna. Hon tycker att det hela tiden behövs en dialog och att det är viktigt att vara ute och informera om vad man bör undvika att äta. Att godis innehåller mycket socker vet nog de flesta men att man genom att dricka en 50cl Mer får i sig 15 sockerbitar är inte lika känt.
- Godis är en stor bov men det finns även mycket dolt socker som man inte tänker på, säger Johanna Reuterving.

På dietistmottagningen hjälper de bland annat patienter som lider av diabetes och övervikt. Hälsoprogram i tv propagerar för en drastisk ändring av matvanor men på dietistmottagningen tycker de att det är viktigt att successivt arbeta bort suget av socker:
- I programmet ?Du är vad du äter? får de mat som de aldrig sett innan, vi tittar på vad patienten äter i dagsläget och sen utvecklar vi det till ett mer näringsrikt ätande.

Annika poängterar hur viktigt det är att godis inte ersätter mat. Kroppen behöver de näringsämnen som man får genom nyttig mat, godis ger ingen mättnadskänsla vilket leder till att man äter mer och att det i sin tur utvecklar fetma. Godis ger ett tillfälligt energitillskott men gör i längden att man blir trött och lynnig.
Det är inte fel att äta godis, det som ger problem till såväl tänder som kropp är de stora mängderna och småätandet lite då och då. Rekommendationen är att äta mat som sakta höjer blodsockret och som då håller en längre mättnadskänsla, att äta frukt och dricka vatten är det bästa, menar Annika Rosenkvist som även kan svara på frågan varför godis är så gott.
- Det kommer från jägarsamhället då man skulle akta sig för det som var giftigt. Det som var ofarligt hade en söt smak, så det är helt naturligt att äta godis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om