"Vi vet inte vad som händer efter nyår"

31 landstingsanställda, varav 24 i Västervik, går i väntans tider. Vid nyår tar kommunerna över deras verksamhet, men det oklart hur många anställda som får följa med.

Det är jobbigt att inte veta vad som ska hända, säger Ingegärd Nilsson, som arbetar som förrådsbiträde på Hjälpmedelsförrådet i Västervik.

Det är jobbigt att inte veta vad som ska hända, säger Ingegärd Nilsson, som arbetar som förrådsbiträde på Hjälpmedelsförrådet i Västervik.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-05-06 00:00

Det var efter valet i höstas som det började röra på sig. De 17 anställda vid hjälpmedelsförrådet i Västervik och de 14 anställda vid hjälpmedelscentralerna i Västervik och Kalmar fick höra att kommunerna funderade på att säga upp avtalet med landstinget, och själv ta över verksamheten.

Vid nyår kom mycket riktigt uppsägningen av avtalet, men sedan blev det tyst.

- Vi vet inte om kommunerna vill bygga upp en helt ny verksamhet, eller ta över vår, och det är bara ett halvår kvar, säger en anonym anställd.

Landstinget har inte sagt upp någon än, men de vet inte om de får behålla jobben på sikt.

Deras chefer kan inte ge något besked. Christer Holmgren, som är förvaltningschef på landstingets serviceförvaltning, hänvisar till kommunerna som sagt upp avtalet:

- Det pågår förhandlingar, men vi vet inte vad resultatet blir.

Orsaken till dagens situation går några år tillbaka i tiden, när kommunerna tog över hemsjukvården. Då fick kommunerna också ansvaret för hanteringen av hjälpmedel - som rullatorer och rullstolar. Kommunerna har löst det genom att köpa tjänster av landstingets hjälpmedelscentraler och hjälpmedelsförråd.

- Det sades redan då att vi själva skulle ta över verksamheten så småningom, säger Kent Ingvarsson (M), kommunalråd i Mörbylånga och en av de politiker som för kommunernas talan i förhandlingarna.

Men det finns en annan drivkraft till att ta över. Kommunerna tycker att verksamheten har blivit för dyr.

- Kostnaderna har eskalerat, säger Kent Ingvarsson.

De anställda i Västervik har tidigare hört att det skulle komma ett besked i slutet av april, men det kommer att dröja ytterligare någon vecka. I nästa vecka räknar Ingvarsson med att förhandlingarna ska komma igång. Att det dragit ut på tiden bollar han tillbaka på landstinget:

- Det var först för ungefär en månad sedan som vi fick de uppgifter om hjälpmedelsverksamheten som vi behövde, säger han.

Kunde ni ha gått snabbare fram så att de anställda inte behövt leva i ovisshet så länge?
- Ja, vi borde åtminstone ha varit snabbare med att informera om vad som var på gång, svarar Tomas Kronståhl (S), som också förhandlar för kommunerna.

Han tror att efter nästa vecka ska läget klarna. Redan nu säger han att framtidens verksamhet i Västervik inte kommer att vara lika stor som den är i dag.

- Men målsättningen både från kommunen och landstinget är att när vi väl vet hur organisationen ska se ut så ska samtliga anställda tas om hand på bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om