Kerstin Lahi tycker att det är ett alternativ som inte diskuterats särskilt mycket. Fler har ställt samma fråga som henne de senaste veckorna. Inte minst i norra Kalmar län efter att ett sydsvenskt län, tillsammans med bland annat Skåne seglat upp som huvudalternativet.
Harald Hjalmarsson (M), Regionförbundets ordförande och Västerviks kommunalråd, har varit kritisk mot ett sydsvenskt län i debatten. Han ställer sig inte avvisande till att låta bli att ta ställning.
Han redogör kort för vad som är enmansutredaren Mats Sjöstrands uppgift: att göra en indelning som kan effektivisera statlig verksamhet. Den kommande statliga länsindelningen ska passa ett antal statliga myndigheters behov och organisation.
- Men han har också sagt att om en grupp landsting kommer in med en gemensam ansökan om att få bilda region ska han ta hänsyn till det, säger Harald Hjalmarsson.
Hjalmarsson tycker att det bästa hade varit om Kalmar län tillsammans med några andra län hade kunnat gå fram med en ansökan. Nu har alternativet att låta staten bestämma blivit mer intressant.
Centerpartisten Christer Jonsson, landstingsråd, låter mer skeptisk.
- Problemet är att vi inte vet vad utredaren Mats Sjöstrand vill. För vissa statliga funktioner har det pratats om att en sydsvensk lösning är bäst, i andra sammanhang att hålla samman de småländska länen, i ett tredje att Kalmar, Östergötland och Sörmland skulle kunna bli en region.
Vad är det sämsta som skulle kunna hända om staten gör en regionindelning?
- Det vore om vi hamnar i ett litet svagt län, samtidigt som Kronoberg och Blekinge bildar ett starkt sydlän tillsammans med Skåne, eller Östergötland bildar en stark region tillsammans Mälardalslänen. Blev vi en liten granne till ett sådant storlän skulle vi verkligen få en svag position, säger Jonsson.