Äldrematen har blivit en het debattfråga sedan tillagningsköken i Överum och Edsbruk hotas av nedläggning. Vid socialnämndens senaste sammanträde presenterades en brukarenkät. I kommentarerna från gamla på kommunens särskilda boenden och som får hjälp av hemtjänsten fanns många kommentarer just om maten.
- Man ser att den är viktig, och att i det läget lägga ner kök i Edsbruk och Överum är horribelt, säger socialnämndens 2:e vice ordförande Angelica Katsanidou.
I det här fallet är nämnden enig över blockgränserna. Att maten inte kommer att fortsätta att tillagas på äldreboendena beror på att ansvaret för just kostverksamheten inte ligger inom socialnämnden, utan hos kommunstyrelsen.
Socialnämndens förste vice ordförande tycker att bra mat för de äldre är en fråga om värdighet.
Socialchefen Jörgen Olsson skulle vilja få en utmaning av kommunstyrelsen:
- Vi skulle gärna låt ett äldreboende bli ett provområde för att se hur ekonomin och kvaliteten skulle bli om man tillagade maten lokalt.
I Västerviks stad har man levt med centralt tillagad mat under en tid. Där har matlagningen centraliserats till storköket på Gertrudsvik. Ett äldreboende som tidigare hade ett eget kök var Gertrudsgården.
När VT anländer dit på torsdagsförmiddagen anländer vi samtidigt som budbilen som kommer med mat. Lilian Karlsson hämtar maten - i dag Milanesesoppa och björnbärspaj - upp till avdelningen där hon jobbar. På Norrskenet äter elva boende tillsammans. Maten får bra betyg - även om någon säger att just soppa hör inte till favoriterna.
Personalen tycker att maten generellt är bra, men det finns maträtter som är känsliga för att ligga för länge från tillagning till servering. Som exempel nämner de crêpes och pannkakor. Då får de klagomål från de gamla om att maten är seg och osmaklig.
Vad skulle Gertrudsgården säga om att bli ett testområde för lokal tillagning? Enhetschefen Lillemor Ljungkvist svarar genom att visa upp en planskiss över Gertrudsgården som hon har ritat, och som finns uppsatt på en anslagstavla.
Där finns köket kvar, och intill en stor öppen restaurang.
- Jag tror att det skulle ha gått att spara pengar och ändå ha lokal matlagning.
För henne handlar vinsten inte bara om själva maten. I dag umgås de gamla med sina grannar på avdelningen. Det är små grupper på tio personer, och i längden blir det en ganska tillstängd tillvaro.
I grannskapet runt Gertrudsgården finns det enligt henne många äldre som bor kvar hemma. För dem skulle det kanske vara attraktivt att äta på restaurangen.
- Den skulle bli hjärtat i äldreboendet och en plats för möten.