I juni 2023 öppnade John och Jesper "Vikens bar och nöje", som nu byter namn till "Vikens food and friends". Som namnet antyder, ska maten stå i fokus.
John berättar att de redan tidigt i höstas började fundera på hur de ville göra inför sin tredje sommar med Vikens.
– Vi har inte utnyttjat lägets fulla potential. Det är kanske stans bästa solläge, och det finns utrymme för att ha mycket folk på lunch på uteserveringen, säger Jesper.
De landade i att de ville göra en satsning på mat.
– Vi ville hitta några som brinner lika mycket för maten som vi brinner för att göra roliga saker och skapa trevliga mötesplatser, säger John.
Och nu sitter vi alltså på Vikens med John och Jesper och kockarna Christopher Lacina Magnusson och Ibrahim Balan, som båda har lång erfarenhet i branschen, bland annat i Norge och Stockholm. Christopher har till exempel jobbat på Berns salonger.
– Vi är gamla barndomsvänner som flyttat hem igen och har pratat om att vi ville göra något annorlunda, som vi brinner för, inom matlagning, säger Christopher.
De fyra vill tillsammans göra något som inte andra restauranger i Västervik gör.
– Vi vill utmana själva matkulturen i Västervik, säger John.
– Vi hämtar inspiration från hela världen inom streetfood, som vi gör om på vårt eget sätt, säger Christopher.
Ambitionen är att skapa mat som tilltalar både mage och ögon, där 98 procent lagas från grunden och allt kött är svenskt. Tanken är också att det ska vara flexibelt, så att de snabbt kan ta in något nytt i menyn, till exempel om en lokal fiskare har fått en ovanligt lyckad fångst.
En del av förberedelserna har de kunna göra parallellt med att de haft öppet, men några veckor måste de hålla stängt för uppgradering av lokalerna.
Vikens blir nu en riktig restaurang. Tidigare låg fokus mer på barhäng och nöje. Som ett led i detta har personalen utökats med sex personer, främst inom servering. Det går förstås åt mer folk när det blir bordsservering.
Nu inledningsvis kommer Vikens att ha öppet kvällar och helger, men från början på juni någon gång blir det även luncher, preliminärt sex dagar i veckan.
Inomhus finns det plats för 60 sittande gäster, plus 90 på uteserveringen. När trafiken stängs av på Fiskaretorget blir det plats för ytterligare 30 personer på uteserveringen.