Viktigt att få utbyta erfarenheter
Moderata kommunpolitiker möts i Västervik under två dagar.
Foto: ANDERS LILJEGREN Anders Knape, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, Harald Hjalmarsson, dito i Västervik och Sven-Otto Littorin ansåg alla tre att kommunpolitikerna i Sverige inte har den frihet de borde att styra de egna kommunerna.
Foto: Fotograf saknas!
Det betyder att det inte är kommunpolitiker i största allmänhet, utan de som sitter på den yttersta makten i en kommun eller landsting, som är inbjudna.
- Det är en väldigt speciell post. Det kan vara en väldigt ensam post, trots att man möter väldigt många människor känner man av en massa förväntningar och krav, säger Sven-Otto Littorin, moderaternas partisekreterare som förklaring till varför träffen behövs.
- Mötesprogrammet är bara hälften. Lika viktigt är diskussionerna vid sidan av, säger Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun.
Det är inte varje dag som Harald Hjalmarsson får tillfälle att träffa moderata kollegor. Totalt i landet leds ett 50-tal kommuner och landsting av moderater. Sydöstra Sverige är åtminstone för närvarande inte del i något blått bälte.
- Jag är ensam i Kalmar län, i Kronobergs län finns ingen moderat ordförande, i Östergötland har jag en kollega i Söderköping.
Diskussionerna under en sådan här träff kan handla om jordnära och praktiska saker. Harald Hjalmarsson kallar det för "skruv och mutter"-frågor. Hans kollega i Karlstad, Anders Knape, tar som exempel.
- Det kan vara något kommunalråd som berättar "att vi håller på och gör om den tekniska förvaltningen i vår kommun, är det någon som har något råd?"
Moderaterna har haft betydligt större inflytande i kommunpolitiken längre tillbaka.
- Som mest har sex miljoner svenskar levt i moderatstyrda kommuner eller landsting, säger Sven-Otto Littorin.
Den senaste tidens opinionssiffror har gett dem hopp om en förändring.
- I dag är den största kommunen med moderat kommunstyrelseordförande Borås. Gör vi ett bra val kommer vi att leda flera större kommuner, säger Littorin.
De moderata kommun- och landstingsråden lever dessutom med att en del av förutsättningarna för politiken stiftas av en socialdemokratisk regering. En alldeles för stor del tycker de inte oväntat.
- Socialdemokraterna har systematiskt monterat ner det kommunala självstyret, säger Anders Knape.
Han går till angrepp mot bidrag som Persson- och Wärnerssonpengar, maxtaxor och en allt mer omfattande regelflora. Anders Knape jämför kommunernas situation med företagens. Det har länge pågått en debatt om att reglerna inte får vara för krångliga för småföretagen, men på samma sätt menar Anders Knape att alltför stora krav på kommunerna leder till onödig byråkrati.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!