Viktigt att ta sitt föräldraansvar

Denna tid på året är underbar. Allting är så grönt, så friskt. Dagarna blir fortfarande bara längre och längre, och nu slutar snart skolorna också. Skolavslutning känns fortfarande högtidligt och glädjefyllt, ett tillfälle då sommaren ligger framför en och framtiden är ljus och lång. Det är bara det, att vår kultur förknippar högtid och glädje med alkohol.

Skolavslutningen, allt för förknippade med allkohol, menar skribenten.Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Skolavslutningen, allt för förknippade med allkohol, menar skribenten.Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Foto: PŒl Sommelius/SCANPIX

Västervik2008-06-05 00:06
Det är ganska få människor som kan bjuda hem folk till fest utan att erbjuda någon form av alkohol. Och tonåringarna lär av oss. De slutar skolan och ser hundra sommardagar framför sig, det vill de fira. Tyvärr vill alldeles för många helst fira detta med alkohol. Åldersgränsen på Systembolaget är 20 år och på krogen 18. Det är heller inte via Systembolaget eller krogen de flesta ungdomar skaffar sin sprit. Det är föräldrar, syskon och kompisar som förser de flesta av dessa tonåringar med sprit. Människor som betraktar sig själva som goda medborgare och ansvarskännande vuxna bryter mot lagen - för att köpa ut sprit till sina barn.

 

Trots att de flesta antagligen är medvetna om vilka stora kostnader som samhället och landstinget speciellt har för alkoholrelaterade skador så är det i allt för stora grupper socialt accepterat att köpa ut sprit till sina barn. Detta trots att risken för att ta skada är större ju tidigare i livet som alkoholdebuten sker.

 

 

Att köpa ut sprit till ungdomar är tyvärr socialt accepterat av allt för många. Anonyma vuxna som säljer sprit till ungdomar är inte något som samhället ser lätt på men att köpa ut till sina egna barn verkar vara något som alltför många föräldrar tycker är okej. När man frågat ungdomar i årskurs 8 om de får lov att dricka alkohol för sina föräldrar så svarar drygt hälften nej - men den andra halvan svarar att föräldrarna inte har förbjudit det. Som förälder bör man också ha koll på vilken mängd alkohol som finns hemma, det är faktiskt nödvändigt och kan spara senare problem.

 

Att tonåringar dricker alkohol tycks vara något som är halvt om halvt socialt acceptabelt bland föräldrar, och resultatet är därefter. Skolavslutningen blir för många tonåringar en fest som firas lite så som när vuxna bjuder till fest - de dricker det de har fått tag i. Men ofta med ännu sämre omdöme än vuxna. När jag tänker på riskerna med alkoholförgiftning, när jag tänker på de ökade risker för tex våldtäkt och slagsmål som alkohol skapar, när jag tänker på risken för olyckor, då undrar jag hur så många vuxna kan tycka att det är helt okej att 14-15-åringar dricker alkohol?

 

 

Jag skulle önska att ni föräldrar som tycker att det är okej att köpa ut till ungdom, att ni gjorde ett studiebesök ute på stan under kvällen och natten på skolavslutningen och ni efter det även passade på att besöka akuten och polisens fylleceller. En tur ute i verkligheten brukar öppna ögonen. Har man med egna ögon sett vad alkoholen kan göra med ungdomar och vilka tragedier som kan inträffa så tror jag att det är lätt att inse att det finns goda skäl till att inte bidra till att ungdomar får tag i alkohol. Men till dess alla vuxna väljer att ta sitt vuxenansvar på detta område så får vi se till att akuten har beredskap för att ta emot alkoholförgiftade tonåringar nu när skolavslutningarna kommer.

 

Debatt
Debattartikeln är skriven av det miljöpartistiska landstingsrådet Ann Y Hellenborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om