Viktigt första val för unga Västerviksbor

Politikernas debatter har tystnat och under söndagen var det dags för Västerviksborna att göra sina val. Många, däribland 18-åriga Sofia Malmgren, röstade för allra första gången.

På väg mot val. Med röstkuvert i handen, och instruktioner från Sven-Olof Johansson om hur man röstar, gick 18-åriga Sofia in i Bryggaren och gjorde sitt första val.

På väg mot val. Med röstkuvert i handen, och instruktioner från Sven-Olof Johansson om hur man röstar, gick 18-åriga Sofia in i Bryggaren och gjorde sitt första val.

Foto:

Västervik2006-09-18 00:25
Det är valdag och flaggan vajar lugnt över rådhuset. Politikerna ler från plakat uppställda på Spötorget när 18-åriga Sofia Malmgren går in i Bryggaren för att rösta för allra första gången. När hon har klistrat igen de tre kuverten och blivit avprickad i röstlängden ser hon glad ut.
- Det kändes bra. Min mamma har alltid tyckt att det är så högtidligt att rösta, och att det både är en medborgerlig rättighet och skyldighet. Jag har nog blivit lite påverkad av det. Ser man till demokratin så är det ju stort på det sättet, säger Sofia Malmgren.

18-åriga kompisarna Lisa Antonsson och Anders Svennberg håller med. Att rösta är viktigt.
- Att rösta är en självklarhet för mig. Det är viktigt att göra sin röst hörd och kunna påverka, säger Anders Svennberg.
Men hur de tre valdebutanterna har röstat håller de för sig själva. Valhemligheten är viktig.
- Jag har märkt att det lätt kan bli konflikter när man pratar om politik, direkt börjar någon att säga "så kan du väl inte tycka", säger Lisa Antonsson.
- Jag tror att folk kanske bildar sig en annorlunda uppfattning om mig om de vet hur jag röstar, säger Anders.

Sofia bestämde sig för hur hon skulle rösta för en vecka sedan. Hon utgick från partiernas grundvärderingar.
- Man måste se bort från allt valfläsk. De lovar så mycket de inte kan hålla. Så jag måste se till grundtankarna, säger hon.
De andra har tagit längre tid på sig att lyssna och värdera politikernas argument. Det har varit svårt att urskilja klara skillnader eftersom de tycker att partierna är ganska lika. Framtidens arbetsmarknad, bidragssystemen men även familjepolitiken var de områden som spelade störst roll när de till sist bestämde sig. För Anders blev det frågan om sänkt fastighetsskatt som avgjorde att hans röst till slut hamnade i vänsterblocket.
- Jag har varit väldigt osäker och vägt mellan höger och vänster. Det är jättesvårt när partierna går ihop i allianser. Då tvingas man rösta på alla trots att man inte gillar ett parti, säger Anders.

Inför valet har de läst tidningar, tittat på teve och besökt partiernas hemsidor. De har också haft diskussioner hemma med familjen.
- Jag har pratat lite grann med kompisar nu närmare in på valet, men det har inte varit några hetsiga diskussioner, säger Sofia.
De tre tycks eniga om att valen till kommunfullmäktige och riksdag är lättast. Där har de kunnat informera sig bra. Landstingsfrågorna tycks däremot ha hamnat i medieskugga, säger de.
- Landstinget har jag inte haft någon koll på. Man har inte hört så mycket om det heller, men det fanns en genomgång i VT i lördags så den läste jag, säger Sofia.

Nu återstår att se om politikerna kan förvalta deras förtroende under kommande fyra år. Sofia, Anders och Lisa är inte helt övertygade om att det går att lita på politiker.
- Man får ta deras löften med en nypa salt. Exempelvis vill politikerna ha en del drastiska ändringar som inte går att förverkliga snabbt. Men inför kommunvalet tycker jag inte att politikerna har lovat så mycket, så där kanske det blir enklare att hålla löftena, säger Sofia Malmgren.
- Jag litar mer på kommunpolitikerna än på riksdagspolitikerna. Ju närmare man är sina väljare desto mer måste man nog leva upp till sina löften. Här möter de sina väljare varje dag, säger Anders Svennberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om