Vildsvinen är en växande plåga

Den växande vildsvinsstammen har blivit en riktigt plåga för mjölkbönder och spannmålsodlare runt om i Västerviks kommun. Än så länge finns det inget som stoppar svinens framfart, förutom bönderna själva.
- Förra säsongen sköts 200 stycken, minst, säger Bengt Andersson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Västervik2005-08-05 00:25
- De etablerar sig i nya områden, men stammen växer inte riktigt så lavinartat som vi först trodde, säger Bengt Andersson. Problemen är störst i de södra delarna av kommunen och bort mot Hjorted och Solstadström, men de finns också i Gladhammar.

Sedan de första vildsvinen etablerade sig i Sverige på 70-talet har stammen växt snabbt; idag finns det runt 30 000 vildsvin i landet. Länge trodde man att stammen skulle växa till närmare det dubbla under de närmsta åren, men genom intensiv jakt tycks tillväxten stannat av något.

- Vildsvin äter allt, säger Bengt Andersson, och när vetet går i ax och kärnan utvecklas börjar det bli intressant för grisarna.
Vildsvinen dras till öppna marker där de hittar växter, maskar, och kvickrot. De bökar i marken, lyfter sten och förvandlar åkermarken till knöliga fält. Förstörda redskap, nedtrampad eller uppäten skörd är ändå inte det största problemet. Värst drabbade är mjölkbönderna.
- När svinen bökar upp jorden kommer det lätt föroreningar och jordbakterier i ensilaget och det utvecklas bakterier i fodret. Det påverkar kvaliteten på mjölken, säger Bengt Andersson. Dålig kvalitet på mjölken gör ju att bönderna får sämre betalt för den också, och vill det sig illa riskerar man att inte få betalt alls.
Någon statlig hjälp finns inte att få för den som fått skörden eller mjölken förstörd. Det är därför upp till den drabbade själv att hålla vildsvinen stångna. Elstängsel är ett alternativ som fungerar på många platser, men i trakterna kring Västervik är jordbruket småbrutet, och vallarna är små och många på varje gård.

- Vildsvin är livrädda för ström, säger Bengt Andersson. Men har man tio enheter per hektar kan det bli många kilometer stängsel. Det är både tidskrävande och kostsamt.
Jakt är därför huvudalternativet. Vilsvin är skygga djur med utmärkt luktsinne och god syn och hörsel.
- Det är effektivast genom vakjakt, när man sitter på åkern och vakar nattetid. Men det är svårt att ha ett normalt liv om man ska sitta där hela natten.

Några markägare har gett upp kampen mot vildsvinen och jagar dem av en helt annan orsak.
- De ger mycket kött och det finns markägare som satsar på jakt av den anledningen, säger Bengt Andersson.
VildsvinVildsvin är ett nygammalt vilt som fanns i Sverige en bit in på 1600-talet då de utrotades helt. På 1940-talet rymde några grisar från en gård i Skåne, men långa och kalla vintrar hindrade dem från att etablera sig. Någon gång på 70-talet var det dags igen, och rymlingarna utgör nu basen för den svenska stammen. Vildsvin var länge fredlösa, men sedan några år tillbaka är de fredade från mitten av februari till mitten av april. En sugga med ungar är alltid fredad, medan ungarna får jagas året om. Skyddsjakt för att förhindra skador på mark och grödor är dock alltid tillåten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om