Efter många år som rektor i grundskolan, på Brevik, Lofta, Loftahammar och Fågelbäret var Runesson under sex års tid rektor på Västerviks gymnasium. Därifrån tog hon klivet till förskolan, där allt börjar.
På gymnasiet mötte hon många unga med dåligt självförtroende, som tappat lusten att lära sig saker. Hon ville veta varför. Hennes slutsats blev att man måste börja redan i förskolan. Det är där man lägger grunden.
- Även förskolan har en stor del i det man ser på gymnasiet.
På den nybyggda förskolan Ekbacken finns alla möjligheter att utforma en ny sorts pedagogik, med inspiration från Reggio Emilia. Boel Runesson tycker att det är fantastiskt att kommunen har gjort den här satsningen, och berömmer såväl lokaler som utemiljö.
För att få mer tid med barnen har personalen gjort en annan arbetsfördelning än den traditionella, och jobbar i stora arbetslag, över avdelningsgränserna.
Genom att exempelvis ha en som ansvarar för mellanmål till alla, kan resten ägna sig åt barnen.
Det finns goda möjligheter att dela upp dem i mindre grupper, eftersom det finns speciella lekrum, sagorum, teknikrum och musikrum.
I den "gamla" delen av förskolan - som blev klar för två år sedan - huserar de minsta barnen, från ett till ungefär två och ett halvt år.
I den nyaste delen har personalen valt att dela in barnen i tre årskullar, så att de kan anpassa hemvisten och materialen efter barnens ålder, behov och intressen.
Sedan finns det chans att träffas över åldersgränserna i bland annat ateljén och på torgen.
För att ta vara på personalens olika kompetens har de olika ansvarsområden. Två är utepedagoger, en jobbar med aktiviteter på torgen och en är ateljérista.
Något som såväl rektor som personal vill fokusera på är att ge barnen möjlighet att jobba klart. De måste inte plocka undan allt direkt.
I ateljén och snickarverkstan ute finns chans att experimentera och upptäcka och få utmaningar att bita i. Det behövs för att hålla nyfikenheten vid liv, tror Boel Runesson.
Något som hon återkommer till är vikten av att plocka fram det som varje barn är bra på. Det är också bra för deras självförtroende.