Vill göra fiskereservat av Östersjön
"Fisket kommer att dö ut som yrke"
Några av områdena det handlar om är Hoburgs bank, Midsjöbankarna och Bornholmsdjupet. Just där fiskar Sten Nilsson, bördig från Västervik och titulerad yrkesfiskare. Hans trålare är utrustad med en fyrkantsmaskig trål för att släppa genom de mindre fiskarna och han fiskar bara så mycket som kvoten tillåter. Just nu är det dessutom sommaruppehåll i torskfisket, till och med den 15 augusti.
Nyheten om att Greenpeace vill göra reservat av "hans" fiskevatten mottages inte särskilt varmt av Sten Nilsson.
- Var får vi vara och fiska då? Det är ju nästan hela Östersjön de talar om, säger han.
Själv har Sten Nilsson inte märkt av att fisket blivit sämre och fiskarna färre.
- Det är inte alls dåligt, det är tvärtom mycket bra fiske. Givetvis är det inte lika bra som för femton år sen men då var det ju å andra sidan inte heller någon som fiskade till exempel torsk så det är väl inte så konstigt om det blivit lite mindre, men det är fortfarande mycket torsk i Östersjön, säger han bestämt.
Tove Zetterström, systemekolog på Greenpeace är av en helt annan åsikt.
- Fiskarna i dag tar upp bra mycket mer än de behöver. Trålare är ett destruktivt sätt att fiska på, de har enligt många undersökningar en överkapacitet på 40%. Det ger en stor bifångst som slängs tillbaka död i havet, menar hon.
Tove Zetterström och Greenpeace vill att yrkesfiskarna ska idka kustnära fiske istället för att fiska ute i haven.
- Förr i tiden fiskade man inte ute till havs och nu gör man det och det har skadat fisklivet i Östersjön avsevärt, säger hon.
Angående Sten Nilssons oro över att bli av med sina fiskevatten säger hon att det alltid är svårt med förändringar.
- Jag förstår honom, många har svårt att acceptera att det sätt de jobbar eller lever på måste förändras men för havets och fiskens överlevnad måste det bli så.
De här fiskreservaten är tänkta att bidra till framtidens fiske på så sätt att fiskarna inom reservaten frodas friskt och så småningom sprida sig till de vatten där det är tillåtet att fiska om reservatplanen går igenom. Problemet är bara det att det tar en tre till fyra år innan fiskebåtarna åter kommer kunna ta upp fisken som levt i reservaten.
Vad är det tänkt att yrkesfiskarna ska leva på under den tiden?
- De kanske kan byta anställning från en större båt till en mindre eller så kan de övergå till kustnära, småskaligt fiske.
Men räcker de småskaliga fiskeinkomsterna verkligen till om man förut haft en egen trålare?
- Nej, men det finns EU-bidrag som i dag går till att stödja och se över trålarnas fiskekapacitet. Istället för att bidra till båtarnas överkapacitet kan pengarna istället gå till de fiskarna som måste gå ner i sin verksamhet.
Så de ska alltså leva på EU-bidrag?
- Ja, i princip blir det så men sen kommer fisket att komma igång igen.
STen Nilsson är dock skeptisk.
- Fisket kommer att dö ut som yrke. Det är bara vi gamla gubbar kvar nu. Inga ungdomar törs satsa eftersom de inte får fiska som de vill för alla stadgar och förordningar. Om det fortsätter så här finns det snart inga fiskare kvar, suckar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!