Vill göra om missbrukarvården

Missbrukarutredningen kräver tydligare ansvar mellan kommun och landsting för att få tillfriskning på missbrukarvården. Vuxenenhetens enhetschef i Västervik Tove Ferngren är rädd att bieffekten blir för mycket medicinering.

Tove Ferngren, chef på vuxenheten i Västervik, välkomnar Missbrukarutredningen, men är skeptisk på samma gång.Foto: Karin Hertz

Tove Ferngren, chef på vuxenheten i Västervik, välkomnar Missbrukarutredningen, men är skeptisk på samma gång.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-04-18 08:29

Bråk om pengar och ansvarsområden har avlöst varandra. Kommunens och landstingets samarbete kring missbrukarvården har varit ett inflammerat kompanjonskap under många år. Pengar har inte givit någon tillfriskning. Inte mer möjligheter till samarbete heller. Med Missbrukarutredningen, som görs av Statens offentliga utredningar, kommer mycket hårdare och mer detaljerade förslag på hur samarbetet kan bli bättre.

Utredningen som släpps den 27 april kommer att ge förslag på samarbetsbestämmelser mellan kommun och landsting så att missbrukarens ställning stärks. Ansvariga för utredningen är mycket förtegna om utredningen, men det lär även bli kompletterande bestämmelser i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

I dag har kommunen huvudansvaret för missbruk och landstinget för psykisk ohälsa. Men eftersom personer med missbruk ofta har problem med både och föreslås att landstinget ska ta över mer av behandlingarna.

- Jag är oroad över att det kan bli för mycket fokus på medicinering. Vägen in i ett missbruk, vidmakthållandet av problematiken och vägen ut ur ett missbruk ser mycket olika ut. Därför behövs ett brett spektra av stöd och behandlingsinsatser, säger Tove Ferngren.

- Missbruksproblem måste ses i ett helhetsperspektiv. Den medicinska delen är viktig men för ett optimalt behandlingsläge krävs sammanhållna insatser med psykosocialt stöd och behandling, vilket kommunerna har en lång tradition av att utföra, säger Tove Ferngren.

Det är bra med två huvudmän som det är i dag med landstinget och kommunen, men man måste tydliggöra ansvarsområdena och utveckla samverkan menar Ferngren.

- Det finns fördelar att tvångsvården föreslås ligga under sjukvården. Men att helt förändra nuvarande organisation vilket är en del i missbruksutredningens förslag ställer jag mig tveksam till. Det finns inga garantier för att vårdinsatserna för personer med missbruk eller beroende blir bättre eller mer likvärdig under en huvudmans ansvar. Missbruksutredningen välkomnas och det är bra att frågorna lyfts. Problematiken ökar och tenderar att kosta mer pengar och liv.

Läs fler artiklar i måndagens tidning:
Missbrukaren som vill få hjälp men bollas mellan kommun och landsting.

Överdosering av narkotikaklassat läkemedel är den nya missbrukartrenden.

Evas son får inte hjälp med spelmissbruket.

Missbrukarvården

Missbruk är ett stort samhällsproblem.

330 000 personer är beroende av alkohol i Sverige idag.

170 000 har annat typ av beroende.

150 miljarder kronor kostar det samhället varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om