Den tekniska utvecklingen i tillverkningsindustrin ställer höga krav på industriprogrammet. De maskiner och de tekniker som lärs ut ska vara tidsenliga.
Därför har barn- och utbildningsnämnden blickat mot att lägga ut utbildningen på entreprenad.
- Det är vanligt i andra delar av landet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd.
Han har ett närliggande exempel. Han var under flera år vd för ett företag som drev industriprogrammet i Eksjö på entreprenad. Företaget ansvarar bara för de praktiska ämnena. Undervisning i kärnämnena kommer Västerviks gymnasium att ansvara för. Tanken är också att undervisningen ska ske i gymnasiets lokaler.
Vad är poängen med att låta en entreprenör driva den praktiska delen?
Maskinerna som kostar en del att köpa utnyttjas inte till 100 procent. För att få bättre avkastning på investeringarna skulle man, när gymnasiet inte behöver utrustningen kunna ha utbildningar för det lokala näringslivet i lokalerna. Det är lättare för ett företag att bedriva den sortens kommersiella verksamhet, skulle kommunen göra det är risken att den anklagas för illojal konkurrens gentemot privata utbildningsföretag.
Roger Psajd hoppas att en entreprenadisering ska göra det lättare för gymnasiet att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen.
- Jag är besjälad av att vi ska ha ett industriprogram som är "top of the line". Tillverkningsindustrin är fortfarande vår största näring. Den sysselsätter 2 500 personer i kommunen.