Vinnande brittisk meny

Under OS i London blir det England för hela slanten.Och vi matÀlskare vill minsann inte vara sÀmre.I dag bjuder vi pÄ en brittisk meny med riktigt sköna smaker.

Ginger beer Àr uppfriskande och lÀtt att göra sjÀlv.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Ginger beer Àr uppfriskande och lÀtt att göra sjÀlv.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

VĂ€stervik2012-07-27 00:00

Om jag sÀger brittisk mat - vad tÀnker du dÄ? Soggiga cornflakes i ljummen mjölk, snustorra gurkmackor och flottiga korvar? Fel, fel, fel! som Magnus & Brasse skulle ha sagt.

Den brittiska maten Àr minst sagt underskattad och orÀttvist bespottad, mestadels pÄ grund av fördomsfull tradition och ohejdad vana. För det Àr just i England som det mesta i matvÀrlden har hÀnt under de senaste Ären.

TÀnk bara pÄ Jamie Olivers oerhörda succé och genomslagskraft. Och han skÀms minsann inte ett skvatt över pubmaten han vÀxte upp med i norra Essex. TvÀrtom.

MÄnga av restaurangerna som alla matnördar drömmer om att besöka ligger faktiskt i Storbritannien. StÀllen som Heston Blumenthals The Fat Duck och Dinner, Brett Grahams The Ledbury och Fergus Hendersons St John (han med "nose-to-tail-eating"). Det Àr bara vissa delar av Spanien som stÄr sig lika högt i den kulinariska konkurrensen.

Flertalet av tv-kockarna som vi Àlskar att titta pÄ kommer ocksÄ mycket riktigt frÄn Storbritannien, som exempelvis Nigella Lawson, Gordon Ramsay, Rick Stein och den kÀre gamle Keith Floyd, som var lÄngt före sin tid.

Faktum Àr att britter har blivit vÀldigt mycket bÀttre Àn vi svenskar pÄ att vara stolta över sina rÄvaror och sin egen mat. De har ocksÄ kommit oerhört mycket lÀngre nÀr det handlar om ekologisk mat och att gynna smÄproducenter. DÀr har vi fortfarande mycket att lÀra. LÄt sÄ vara att skolbarnen fortfarande Àter skrÀpmat och att barnfetman ökar, men det finns i alla fall en stark motstÄndsrörelse och ett fantastiskt utbud.

Numera Àter man gott i England. Gastropubarna har spridit sig över landet och intresset för bra mat tycks öka för varje dag. Men visst kan man fortfarande rÄka illa ut. Det Àr skillnad pÄ fish and chips och fish and chips om man sÀger som sÄ!

Jag Àr sorgligt nog den enda sportintresserade jag nÄgonsin stött pÄ i matskribentkretsar (ett konstigt slÀkte) och ger sannerligen inte mycket för Sveriges chanser i OS.

DÀremot hoppas jag att mÄnga ska fÄ chansen att upptÀcka att brittisk mat Àr vÀldigt mycket bÀttre Àn sitt rykte.

Av den anledningen vill jag hylla bÄde OS och England med en specialkomponerad brittisk meny. Enjoy!

Recept

Hemgjord ginger beer

En sorts ingefÀrsdricka som Àr lÀtt att göra sjÀlv. Mycket uppfriskande - med eller utan alkohol.

4-6 glas, 15 min + 1 timme i kylen
cirka 5-7 cm fÀrsk ingefÀra
4 msk ljust muscovadosocker
3-4 citroner
1 liter kolsyrat mineralvatten
is
nÄgra kvistar fÀrsk mynta
ev rom
Riv ingefÀran grovt och krama ur saften. LÀgg i en skÄl och strö över sockret.

Skala tre citroner sÄ tunt du kan med en potatisskalare och lÀgg skalet i skÄlen med ingefÀran. Krossa alltsammans med en mortelstöt. Pressa över saften frÄn de skalade citronerna. TillsÀtt mineralvatten. LÄt stÄ i 1 timme i kylen och smaka av. TillsÀtt mer citronsaft om du tycker att smaken kÀnns för söt.

Sila och hÀll upp i en tillbringare. Fyll pÄ med massor av is och nÄgra myntakvistar.

Blanda eventuellt med rom för en lÀskande sommardrink.


Shropshire summer soup

I England serveras ofta soppa till förrÀtt. MÄnga av dem Àr överraskande goda. Det hÀr Àr ett urgammalt brittiskt recept som hÄller Àn i dag. Observera att soppan ska serveras kall.

4 portioner, 30 min + 2 timmar i kyl
2 gula lökar, finhackade
3 potatisar, skalade och tÀrnade
1 litet isbergssalladshuvud, strimlat, alt. 2 gemsalladshuvuden
140 g fÀrsk spenat
1 gurka, skalad och tÀrnad
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
3 dl vispgrÀdde
1/2 kruka fÀrsk mynta
1/2 knippa bladpersilja
salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk citronsaft
LÀgg alla grönsaker i en kastrull tillsammans med buljong, timjan och mejram. TÀck med lock och koka i 20 min. Rör i grÀdden (spara lite), hÀlften av myntan och persiljan och kör slÀt med en mixerstav. StÀll i kylen i 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Rör ner resten av grÀdden och garnera med de sparade örterna.



Grillade lammkotletter med Àrt- och
myntapuré

Min största idol Àr den brittiske matskribenten Nigel Slater. HÀr har jag utgÄtt frÄn ett av hans recept pÄ den klassiska engelska kombinationen lamm, gröna Àrtor och mynta, men gjort om det lite efter eget huvud.

4 portioner, 45 min
8 lammkotletter
1 kruka fÀrsk timjan, grovhackad
1 citron, skal + lite saft
2 vitlöksklyftor, rivna
salt
nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
500 g gröna Àrtor
1 kruka fÀrsk mynta
50 g smÀlt smör
Ă€rtskott
Klappa köttet torrt med hushÄllspapper.

Mortla timjan och blanda sedan med skalet frÄn halva citronen, vitlök, salt, peppar och olivolja. Gnid in blandningen ordentligt i köttet. LÄt stÄ i 30 min.

LÀgg Àrtorna i kokande vatten i 1 min. LÄt rinna av i durkslag.

Mixa myntabladen, det smÀlta smöret och en nypa salt. TillsÀtt Àrtorna, resten av citronskalet och lite citronsaft. Mixa pÄ nytt till en ganska grov puré. TÀck över och hÄll varmt.

Grilla lammkotletterna ett par minuter per sida, sÄ att de fÄr fin yta, men fortfarande Àr rosa inuti.

Fördela purén pÄ fyra varma tallrikar. LÀgg lammkotletterna ovanpÄ och toppa med gröna Àrtskott och lite extra timjan. Servera genast.



Rhubarb fool

Ännu en klassiker, fast i min version. En dessert som kan varieras efter tillgĂ„ng och humör. HĂ€r har jag valt att anvĂ€nda de traditionella brittiska smakerna rabarber och ingefĂ€ra.


4 portioner, 15 min
300 g rabarber, grovt skurna
2 msk hackad syltad ingefÀra
3-5 msk rÄsocker
2 1/2 dl vispgrÀdde
1/2 dl yoghurt av grekisk typ
fÀrska myntablad
mandelspÄn
LÀgg rabarbern och ingefÀran i en stekpanna med 3 msk socker och vÀrm pÄ svag vÀrme under lock tills det nÀstan mjuknat.

Smaka av och tillsÀtt mer socker om det behövs. LÄt svalna.

Vispa grÀdden och rör ner yoghurten. Blanda i rabarbern.

HÀll upp i glas och garnera med fÀrska myntablad eller rabarber och mandelspÄn. (TT Spektra)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om