Visarkivet hotas av nedläggning

Projektiden för Visarkivet i Västervik går snart ut. Om inga nya finansiärer tar över måste arkivet slå igen den sista juni.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2008-05-17 00:07
Kommunen hade hoppats att Svenska visarkivet skulle ta över driften av arkivet, men så blir det inte. Därför har kommunen snabbt skrivit ihop flera ansökningar om stöd och skickat till Statens musiksamlingar, Föreningen visan, Gamleby folkhögskola och Regionförbundet. - Får vi inga pengar blir det en politisk fråga om kommunen ska skjuta till pengar eller om man ska avveckla arkivet, säger kommunchefen Conny Jansson.- Målet är att hitta en extern finansiär som kan ta ansvar för allt inlämnat material och ge allmänheten en möjlighet att ta del av det. Totalt söker kommunen om 600 000 kronor i stöd. I dag jobbar en person på arkivet, visarkivarien Marcus Brännström. Han är känner till osäkerheten kring projektets framtid och hoppas på en lösning. Han tycker att det vore synd om alla saker som folk lämnat in spreds ut. - Visarkivet har funnits sedan 2003. Det började med två sångskolböcker från 1800-talet. Nu har vi över 10 000 fonogram och inspelningar.Så gott som allt i arkivet är donationer. En skänkt samling består av 7000 stenkakor, en annan av böcker. Även instrument har lämnats in. Från Bertil Thorstensson i Tallebo, Åldersbäck, fick man en stor samling gitarrer, cittror, ett piano, en luta och en fiol. Arkivet har använts av privatpersoner, studenter, forskare, bibliotek och företag. - Det finns inte på min karta att arkivet läggs ner och att sakerna skingras, säger Marcus Brännström.
Visarkivet
Arkivet öppnade i oktober 2003, intill stadsbiblioteket i Västervik.Visarkivet är ett spår av det första Visprojektet. Andra spår som permanentats är Visskolan och Visbiblioteket. I arkivet finns noter, texter, inspelningar och instrument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om