Vitlöksdoftande idé blev verklighet i Ukna

Den tjeckiska korven i Ukna är ett strålande exempel på hur spontana idéer kan samverka med lokal, småskalig produktion och ge ett strålande resultat som doftar av både vitlök och Centraleuropa.

Jan Stepán och Andreas Wadsten med de tjeckiska korvarna som bara går att köpa i Ukna, i gårdsbutiken på Smultronboda och i Norsholm.

Jan Stepán och Andreas Wadsten med de tjeckiska korvarna som bara går att köpa i Ukna, i gårdsbutiken på Smultronboda och i Norsholm.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-06-25 00:07
Jan Stepán är en politisk flykting från dåvarande Tjeckoslovakien som kom till Sverige 1969. På 1990-talet hamnade han i Ukna. De stora provinserna i Tjeckoslovakien var Böhmen och Mähren. Jan Stepán växte upp i 1930-talets Mähren (Morava).- Som alla andra hade vi hushållsgris, berättar Jan Stepán. Pappa slaktade och gjorde också korv. En speciell sort från Mähren som heter "Moravské klobásy". En korv gjord bara på griskött, kryddad med vitlök och vanlig kummin. Korven röktes och sedan var den klar att stekas eller kokas. - När jag bodde på Vikbolandet hade jag en rök och brukade göra korv efter pappas recept och röka den.Det där hade Jan Stepán berättat om i Ukna så när byalaget skulle ställa till med Oktoberfest ombads Jan Stepán att göra tjeckisk korv.- Visst kunde jag tänka mig att göra det, men problemet var hur jag skulle få den rökt. Jag frågade i Loftahammar, men där röktes bara fisk. Så var jag på Smultronboda i Stora Björka under Smaka på Tjust och då förstod jag att där fanns en rök. - Där fick jag löfte om att få korven rökt under förutsättning att jag använde stämplat kött. Jag hade naturligtvis inte tänkt något annat, men när vi samtalade insåg jag att Wadstens chark i Smultronboda tillverkar korv i mindre satser. Då frågade jag om inte de kunde göra korven åt mig, så kunde jag köpa den färdig.Så blev det. Jan Stepán tog med sig receptet, det har han alltid med sig för det finns bara i huvudet, och så gjordes en provomgång.- Det blev inte helt som jag tänkt mig, så vi försökte igen och efter några försök hade vi hittat rätt. Både jag och charkuteriet har kompromissat en aning, så det är en svensk variant på "Moravské klobásy", säger Jan Stepán.- Vi tyckte att det var en kul idé, säger Andreas Wadsten. Det är väldigt få charkuterier som befattar sig med så små serier som vi kan göra. Efter mycket funderande bestämde vi oss för att kalla den "tjeckisk korv" helt enkelt, den är inte någon större del av vår produktion men den är god och den säljer stadigt. Flera gånger varje månad tillverkar Wadstens i Smultronboda den tjeckiska korven. Den säljs för närvarande bara i Ukna diversehandel, på gårdsbutiken i Smultronboda och i Norsholm. Jan Stepán bjuder på en "Moravské klobásy". Han serverar den kokt som en frukostkorv med sallad och stark senap. Det är en smakupplevelse. Riktigt kryddig av vitlök och kummin utan någon som helst pepparsmak.- Grillad är den ännu bättre, myser Jan Stepán, när han ser att jag gillar hans och Wadstens tjeckiska korv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om