Just nu strömmar vårtipsen in till Västerviks-Tidningen. Det senaste är att vitsipporna står i full blom ute på Horn, i tron att våren 2012 redan är här.
- Det intensiva solljuset i kombination med värmen som startar processen och lurar blommorna att tro att det redan är vår igen, säger naturexperten Jan-Olof Persson på Västerviks Museum/Naturum i Västervik.
I ett trädgårdsland på solsidan av ett gammalt soldattorp visar han oss mängder av blommande doftvioler.
- Det här är vårblommor. De ska egentligen inte alls blomma så här års. De dör så snart frosten kommer. Men plantorna kommer att blomma igen i vår, det blir inga problem.
Det här med att ljuset styr blomningen är inget nytt. Linné hittade till och med på ett slags "blomsterur", där han redogör exakt för vilket klockslag på dagen varje enskild blomma brukar slå ut.
- En heter Sömntuta för att den slår ut så sent på dagen, säger Jan-Olof Persson som berättar att blommornas färger och dofter har ett enda syfte - att locka till sig insekter och därigenom trygga sin egen fortplantning.
- Fjärilar, bin och andra insekter är alltid rejält håriga, ludna, på kroppen. Det är för att pollen ska fastna och följa med från en blomma till en annan.
I Kulbackens örtagård blommar många vår- och sommarväxter just nu, exempelvis citronmeliss. I jordgubbslanden finns såväl blommor som flera ganska stora, gröna jordgubbar vilka dock har små chanser att hinna rodna före första frosten.
Djuren, då. Kan denna förrädiskt varma höst lura dem så att de inte överlever?
- Nej, djuren har alltid en plan B. De klarar sig alltid och tycker precis som vi människor bara det är skönt med lite sen värme i naturen. Både ormar och igelkottar har redan sett ut sina övervintringsställen.
- Nu rör de sig bara i närheten av dessa ställen så länge det är varmt, för att snabbt kunna slinka in och kura ihop sig när vinterkylan till sist dyker upp.