Vykort med historisk utsikt

Som liten grabb samlade David Fischer på frimärken. Men han ville inte gärna klippa sönder vykorten. Det ledde till många års samlande av vykort som vittnar om betydelsefulla historiska miljöer och händelser.

Med hälsning från det heliga landet. David Fischer har samlat vykort sedan barnsben. Särskilt intresse har han för vykort från det som idag är Israel.  Foto: ANDERS LILJEGREn

Med hälsning från det heliga landet. David Fischer har samlat vykort sedan barnsben. Särskilt intresse har han för vykort från det som idag är Israel. Foto: ANDERS LILJEGREn

Foto:

Västervik2007-09-13 00:25
Under en föreläsning i stadsbiblioteket berättade David Fischer om vykortets historia och varför intresset för vykort har varit stort i Sverige. Hans efterforskningar i en del av vykortets historia utgår från de 37 svenskar som år 1896 lämnade Nås socken i Dalarna för att ansluta sig till en kristen väckelseförsamling i Jerusalem.
Till skillnad från svenskar som utvandrade till USA var de inte fattiga, snarare tvärtom.
- De var förmögna självägande bönder, som kom att bidra med pengar till den koloni de anlände till i det heliga landet, berättar David Fischer.
Dalakolonin blev en del av The American Colony. Svenskarna hade näsa för affärer och kom att ägna sig åt souvenirförsäljning, guidade turer, hotellverksamhet och bilförsäljning. Med ökade turistströmmar och en ny järnväg mellan Jaffa och Jerusalem kom kolonins produktion av vykort att få stor ekonomisk betydelse.

Vykortets historia är inte lång. För 150 år sedan var det nämligen förbjudet att skicka bilder utan kuvert.
- Kungliga postverk ansåg det inte anständigt att exempelvis skicka bilder på en gris eller en ko på landet, och sedan sätta ett frimärke med kungen i ena hörnet. Bilder skulle därför skickas i kuvert.
1871 blev det tillåtet att skicka vykort utan kuvert, och 1889 års bilder på det nybyggda Eiffeltornet i Paris blev startskottet för en vykortsboom utan like.
- Vid tiden för Stockholmsutställningen 1897 var det redan en fluga.
I början av 1900-talet samlades de populära vykorten i album i de svenska hemmen.
- Att samla bilder från det heliga landet var en vurm. Särskilt värde hade vykort stämplade julen 1899, det vill säga innan sekelskiftet. Och hade man kort som var postade och stämplade i Betlehem var det ännu häftigare, det betydde att någon gått i samma fotspår som Jesus.

David Fischer har samlat ett hundratal bilder i boken "Vykort från det heliga landet 1890-1940". Bland vykorten har flera tecknats av Anna Palm som gjorde en serie bilder från Jerusalem och Betlehem. I David Fischers samling finns även många bilder som fotograferats av de utvandrade Nåsbönderna. Förutom kända religiösa platser finns exempelvis kolorerade bilder på vardagsliv i den heliga staden, kristna kvinnor i Betlehem och badande män i Döda havet.
I samlingen finns även julkort med bibliska motiv och fotografier från den svenska skolan i Betlehem, en skola som gav fattiga arabiska barn en möjlighet att lära sig läsa och skriva.
Under några veckors tid visas en del av vykortssamlingen på biblioteket i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om