"Yes, vi har klarat det!"

På onsdagen inleddes den muslimska högtiden eid al-fitr, avslutningen på fastemånaden ramadan. Nu väntar tre dagars firande med mycket mat och gemenskap.

Bön. Innan festligheterna började samlades alla i en bön.

Bön. Innan festligheterna började samlades alla i en bön.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-07-06 17:30

När vi kommer in i Islamiska kulturcentret hör vi takbir, en gemensam trosbekännelse, ljuda från högtalarna. Det är Ghaith Zagloulas röst som hörs, han och de andra männen sitter på golvet på övervåningen och kvinnorna sitter i ett rum på nedervåningen. Andra år har alla suttit tillsammans där uppe med en vägg som skiljt dem åt. I år är de för många för att kunna dela rum, föreningen har fått väldigt många nya medlemmar det senaste året.

– Jag har aldrig varit med om att det varit såhär mycket folk, säger Ulla Tarabeih.

I det avlånga rummet på nedervåningen där Ulla och de andra kvinnorna sitter är stämningen upprymd och pratsam. Många har långa kjolar eller klänningar. På övervåningen är klädstilarna mer varierade, vissa av männen har traditionella dräkter som går nedanför knäna och andra har jeans och tröja.

På grund av att de är så många som deltar i årets eid har bönen flyttats fram. Ulla Tarabeih har sett fram emot festen och jämför känslan med att ta examen.

– Känslan är "Yes, vi har klarat det!"

Eid al-fitr är en tre dagar lång fest och är avslutningen på fastemånaden Ramadan. I år inleddes Ramadan den 6 juni och för de som fastar innebär det att de avstått från mat, dryck, rökning och sex från gryning till skymning. Här gäller det från klockan 02 till klockan 22.

– Många försöker utnyttja de fyra timmarna mellan klockan 22 och 02. De går inte och lägger sig utan sitter uppe och äter, ber och läser koranen, berättar Ulla.

De flesta börjar fasta när de kommit in i puberteten men redan när barnen är i sjuårsåldern kan de introduceras i att fasta och vad den innebär. Ulla berättar att fastan kan ha olika innebörd för olika personer. Vissa tänker mycket på dem som inte har någon mat, andra ser det som ett sätt att rena kroppen. Fastan går också ut på att känna medlidande, samtidigt som man ska känna tacksamhet för det man själv har. I slutet av ramadan är det vanligt att man skänker pengar till behövande, en "zakaat".

– Man ska försöka vara en god människa under fastan. Man ska inte ljuga och inte hämnas, man ska vara snäll och god mot folket. Det som islam går ut på.

När klockan närmar sig tjugo över nio börjar kvinnorna i rummet att ställa sig upp. Fotografen får gå ut, under bönen är kvinnorna och männen avskiljda. När bönen, salat al eid, börjar blir det plötsligt knäpptyst i rummet, bara imamen som hållen i bönen och ett ledset barn hörs. Kvinnorna står i raka led med händerna knäppta över magen. De bugar och knäböjer mot den ena långsidan av rummet, mot byggnaden Kaba i Mecka. Bönen varar i ungefär tio minuter och så fort den är över fylls rummet åter av prat och skratt och kvinnorna kramar varandra.

Marwo Aydarus och hennes kompisar står i hallen och skrattar med varandra. Marwo är själv för ung för att fasta men hon berättar att hon har testat lite.

– Det är jättebra och skönt att komma hit, vi träffar nya kompisar och har roligt, berättar hon.

Om en stund ska barnen få godis, och kakorna och de andra delikatesserna plockas fram. Nu börjar festen som kommer att vara i tre dagar. Men det är bara under den första dagen som de samlas i kulturcentret, resten av tiden kommer de spendera hemma där de besöker varandra och äter tillsammans. Om två månader och tio dagar ska de hit igen, då är det eid al-adha, "stora eid". Den gången firar man i fyra dagar.

– Det är fint att komma hit, det blir en gemenskap när vi haft samma mål, säger Ulla Tarabeih.

En helig byggnad

Kaba är en kubisk svart byggnad på gården till den heliga moskén i Mecka och man tror att Kaba var den första byggnaden som ägnats åt dyrkan och tillbedjan av gud. Tillsammans med profeten Muhammeds moské i Saudiarabien och al-Aqsamoskén i Jerusalem är Kaba en av islams heligaste platser. Muslimer som vallfärdar gör detta till Mecka och går där sju varv moturs runt Kaba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om