2009 började man med yoga på anstalten Västervik norra och yogainspiratören Maria Johansson har arbetat med det sedan 2010. Hon är en av två samordnare på huvudkontoret i Norrköping och de utbildar också nya kriminalvårdsanställda som vill jobba med yoga. I dag har Västervik norra två inspiratörer och tre till är på utbildning. Och de behövs, alla avdelningar vill ha tillgång till yogapass men då anstalten har 14 avdelningar blir det svårt att hinna med.
– Vi kan inte blanda klienter från olika avdelningar på passen men alla ska kunna ta del av del, säger Maria Johansson.
En av de intagna som går på Marias yogapass är Aron. Det var ett år sedan han såg information om yoga på en anslagstavla och bestämde sig för att prova.
– Jag frågade några som höll på med det vad de gjorde, jag hade någon bild av att man står på huvudet och håller på. Men jag testade och gillade det.
Aron och de andra deltagarna på avdelningen har ett yogapass varje torsdagsförmiddag. Passen börjar lugnt med andningsövningar och uppvärmning och sedan går de över i mer dynamiska rörelser. Sedan avslutas passet med djupavslappning. Han säger att man ska tänka på sin andning under passet och att det är bra för honom.
– Man tänker så mycket här inne. Maria försöker hjälpa oss att hålla tankarna i styr.
Aron har ett och ett halv år kvar på sitt straff och han har bestämt sig för att fortsätta med yogan även efter fängelset. Han berättar att yogan dels gjort honom smidigare och rörligare, men också lugnare. Nu kan han stanna upp och lugna sig om han blir arg över något, när han förlorar i någon sport till exempel. Han tränar också mycket i gymmet men det är en helt annan slags träning, det blir han inte lugn av, säger han. Yogan har dessutom inga tävlingsmoment, vilket han tycker är skönt.
– Vi är där för att rehabilitera kroppen, man presterar bara gentemot sig själv.
Inge Ludvigsson, kriminalvårdsinspektör på Västerviks norra, säger att det yogan gett ett synligt resultat på anstalten. De som har gått på yoga mår bättre än innan, de är lugnare och mindre konfliktbenägna.
– Yogan har en positiv inverkan på de intagna.
I dag är det fem av 14 avdelningar i Västervik som har yogapass och ungefär 25 procent av de intagna på avdelningarna yogar en gång i veckan.
– Det är fantastiskt att vara i rummet med de här killarna. De är helt fokuserade på vad de gör och jag ser hur bra de mår. Det är min drivkraft, säger Maria.
Aron heter egentligen något annat.