Yoghurt är smart mat

Foto: Monika Gottfridsson Saffransdoftande shrikhand - en indisk delikatess.

Foto: Monika Gottfridsson Saffransdoftande shrikhand - en indisk delikatess.

Foto:

Västervik2005-03-04 00:25
Jag begriper ärligt talat inte riktigt hur mormor och hennes medsystrar till hushållerskor klarade sig utan yoghurt. Filbunke i all ära, men det blir aldrig detsamma.
Desto smartare var de i Balkanländerna och bortre Asien där yoghurten sägs ha uppfunnits av nomadfolk för flera tusen år sedan. Enligt sägnen var det en slump som fick mjölken att syras, men efter hand upptäckte man inte bara att det var gott utan att mjölken höll betydligt längre än vanligt.
Än i dag är effekten densamma. Mjölk blandas med mjölksyrebakterier som dels ger den syrliga smaken, dels gör mjölken betydligt mer hållbar.
Mjölken hettas upp till 43-45 grader i 3-5 timmar, vilket sätter fart på bakterierna, som i sin tur skapar mjölksyra.

Filmjölk är inte lika surt och innehåller dessutom andra sorters bakterier. Yoghurt har alltid varit vanligare i varma länder. Den är en superviktig ingrediens i maten i Mellanöstern och Indien, även om själva namnet är turkiskt.
Yoghurt passar nämligen både i matigare rätter och i efterrätter. Syran piggar upp det mesta. Fettinnehållet må växla, men det är alltid ett nyttigare alternativ till grädde. Enda nackdelen är att yoghurt inte är så lämplig att koka.
Tsatsiki, raita och lassi är alla exempel på utländska yoghurtblandningar som vi tagit till oss med öppna armar. För att inte tala om "tandoori chicken" där yoghurten är halva hemligheten.

I alla tider har yoghurt även förknippats med hälsa. Vi vet att lite yoghurt är bra för magen och stabiliserar bakteriebalansen när vi till exempel går på penicillinkur - även om vi inte vet varför.
Mjölksyrabakterierna har den förnäma egenskapen att andra bacillerna inte gillar dem. De tycker att mjölkbakterierna är ruskigt sura och sticker hellre någon annanstans och käkar. Medan vi däremot får i oss protein, kalcium och B-vitaminer på köpet. Yoghurt är också mera lättsmält för magen än vanlig yoghurt. Många som är laktoskänsliga kan tåla vissa yoghurtsorter bättre än andra mjölkprodukter.
Det finns med andra ord många anledningar att välja yoghurt i stället för grädde i såser och dressingar. Däremot försvinner de nyttiga bakterierna i "frozen yoghurt", som blir allt mer populär som magrare glassvariant.

Nu har dessutom mejeribolagen börjat fatta, om än oändligt långsamt, att de inte måste hälla kilovis med socker i smaksatt yoghurt. Frukt och naturell yoghurt - utan socker - torde ju vara en ganska självklar kombination att tänka ut, men icke... Sötslibbig sylt och besynnerliga smakkombinationer är väl billigare.
Allra godast ändå är den grekiska eller turkiska yoghurten som härligt nog börjar dyka upp i vanliga matbutiker. Den är fetare, mellan 10-12 procent, men enormt god.
Njut den till frukost med flytande honung och grovhackade nötter och skratta resten av dagen.
Till slut blir alla yoghurtälskare lika gamla som farbröderna på paketen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om