Yrvind redan i full gång med nästa seglingsprojekt

Sven Yrvind kom nyligen tillbaka hem till Västervik efter att ha krossat Atlanten, från Irland till Västindien, med sin lilla, gula segelbåt. Redan nu planerar han för nästa seglats. Han avser segla jorden runt - nonstop -  i den minsta segelbåt som någonsin korsat världshaven!

Det var med denna lilla segelbåt, "Yrvind.com" Sven Yrvind krossade Atlanten i höstas. Nu ska han börja bygga en ännu mindre båt att segla jorden runt nonstop med. Foto: Privat

Det var med denna lilla segelbåt, "Yrvind.com" Sven Yrvind krossade Atlanten i höstas. Nu ska han börja bygga en ännu mindre båt att segla jorden runt nonstop med. Foto: Privat

Foto: Tillfälliga fotografer

Västervik2012-01-27 00:00

Båten Yrvind.com var liten, bara 4,90 meter lång. Den nya båten är pytteliten men urstark. Den 3,0 meter långa båten får Sven nästan "klä på sig".

- Det finns ett pris instiftat för den som blir först seglar jorden runt med en båt under tio fots längd, det vill säga under 3,05 meter. Det priset tänker jag försöka erövra genom att bli den förste med en båt på 3,0 meter, säger Yrvind som i år firar 50-årsjubileum som långfärdsseglare. Sommaren 1962 stack han ut första gången till havs med den första båten, en konverterad Blekingeeka.

- Jag tänker göra hela jorden-runt-seglingen nonstop, vilket innebär att jag kommer att vara ute till havs i ett helt år, deklarerar frankt Sven Yrvind som fyller 73 i april men som har ett urstarkt psyke och 40-årings entusiasm och kondition.

Den minsta segelbåt som seglat jorden runt utgick från Australien och var 3,60 meter lång. Den styrdes av en australiensare.

- Tar jag mig runt blir det nytt världsrekord, vet du. Då hamnar Västervik på långseglarkartan på allvar, skrattar Sven som "under vinterhalvåret" kommer att starta från Australien eller Nya Zeeland för att segla österut. Söder om Kap Horn och söder om Goda Hoppsudden. Han vill inte säga vilken vinter.

- Då kan jag passera Kap Horn sommartid när vädret är bäst.

Yrvind har redan byggt en modell av den nya båten, i skala 1:20, som han för några veckor provseglade med gott resultat vid Lysingsbadet. Nu håller han på att bygga ännu en modell, i skala 1:8, för att testa seglingsegenskaperna ytterligare.

- Båten kommer att bli väldigt speciell, med loggertsegel på två master. Riggen påminner lite om den kinesiska djonkriggen, fast utan dess typiska lattor.

- Båten blir inte jättesnabb, men kommer med sina två segel att kunna hålla kursen bra relativt vinden. Och den blir både torr och säker. Vattentäta skott kommer att hålla boutrymmet torrt även om en våg skulle slå in precis över den öppna nedgångsluckan, förklarar Sveriges mest erfarne långfärdsseglare.

Båtens master står i varsitt självdränerande rör i däck. Tack vare två extra hål kan Sven Yrvind dock flytta masterna lite både framåt och bakåt för att i alla vindar få bästa balans från seglen.

- Vid ren undanvind står bägge masterna i bredvid varandra långt föröver, på varsin sida av överbyggnaden. De fälls ut åt var sitt håll.

Det behövs mycket mat för att vara till havs oavbrutet i ett helt år?
- Jag ska 400 kilo käk med mig. Bland annat torkad frukt, müsli, nötter, bröd och vatten. Jag har snackat mycket med Ola Skinnarmo och även Göran Kropp när han levde. De gjorde av med ett kilo mat per dygn, säger Sven som även denna gång lämnar spritköket hemma och nöjer sig med kalla rätter.

Trots sin litenhet kommer båten fullastad att väga nära 1,5 ton. Där ingår även 100 kilo böcker Sven ska studera under året till havs.

- Nu närmast siktar jag på att bygga en fullskalemodell i plywood som efter att ha barlastats också kommer att provseglas, säger den tuffe långseglaren från Västervik som gläds över att redan ha hittat en bra sponsor inför det nya projektet.

Skonarrigg

Den nya, pyttelilla båten får en skonarrigg med två helt ostagade master, vilka i lätt vind bär var sitt segel om 8 kvadratmeter.

Ruffluckan befinner sig mitt emellan masterna, vilka står 90 cm bakom respektive framför luckan. Det gör att Sven inte behöver gå upp på däck, utan smidigt kan sköta seglen med endast överkroppen stickande upp ur luckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om