Ytterligare en skolsyrra i kommunen
Ytterligare en skolsköterska, förstärkningar av gymnasiesärskolan och tillskott till barnomsorgen på landet. Det är exempel på hur statsbidragen till skolan och barnomsorgen används.
4,1 miljoner var så kallade Wärnerssonpengar som ska användas till skolan:
450 000 kronor används till att inrätta en tjänst som medicinskt ansvarig skolsköterska. I varje kommun ska en person ha ansvaret som medicinskt ansvarig. Hittills har det varit förvaltningschefen. Den nye förvaltningschefen Lena Karlberg har påpekat att hon inte vill ha det ansvaret med tanke på att hon inte är medicinskt utbildad.
Gymnasiesärskolan har det tufft ekonomiskt. Nu tilldelas man 2 miljoner kronor.
Jan-Olov Andersson, rektor på gymnasiet, tar tjänstledigt för att jobba på en ny tjänst där han ska få fart på lärlingsutbildningarna i kommunen. Tjänsten blir på 80 procent.
Av de återstående pengarna används en miljon till lärarresurser inom grundskolan och ytterligare en halvtidstjänst som kurator.
Förskolan har fått ett bidrag på tre miljoner kronor för att öka personaltätheten.
1,4 miljoner kronor går till barnomsorgen på landsbygden. Som VT skrivit om minskar barnkullarna, men för att kunna bibehålla öppettiderna i barnomsorgen kan inte kommunen minska på personalen.
1,1 miljoner kronor går till förskolor som tar emot ett stort antal barn till föräldralediga.
Slutligen går 600 000 kronor för assistenthjälp till barn med behov av särskilt stöd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!