Det är Västerviks stadsbibliotek som ligger bakom miniatyren av Spårö båk som är fylld med böcker. Sedan början av sommaren finns det två stycken i kommunen, en på Lysningsbadet och en på Hammarsbadet i Gamleby.

– Det har fungerat jättebra och det syns att båken används, för det är en himla röra där varje gång man åker ut och tittar till den, säger Nanny Vestgöte som är barnbibliotekarie på Västerviks stadsbibliotek och projektledare för Bokbåken.

Hon berättar att det framförallt är barn i åldern sex till åtta år som använder Bokbåken. De populäraste böckerna är deckare för yngre åldrar, Emil Wern av Anna Jansson och små faktaböcker, där man får lära sig mer om olika ämnen.

Artikelbild

| Lånar. Todde Spets, Vera Spets, Zandor Spets och Aron Sabuding bor på Lysingsbadet och passar på att låna några böcker.

– När jag varit ute och tittat till båkarna så har vi fått positiv uppmärksamhet. De som jag pratat med har varit glada och tycker det är ett roligt initiativ, inte hört något negativt, berättar Nanny Vestgöte.

Aron Sabuding från Ankarsrum har säsongsplats på Lysingsbadet och hans barn brukar låna böcker.

– Jag tycker det är trevligt. Det blir inte så mycket böcker på dagarna, mest på kvällarna med godnattsagor, säger han.

Försvinner det mycket böcker?

– Man vet inte vad som är utlånad och vad som är försvunnet, när jag var ute senast var det 50 utlånade böcker av ungefär 200. Om barnen ändå läser böckerna har vi vunnit för det är meningen med båken, vi har räknat med ett visst svinn. Vi får se i slutet av sommaren när vi packar ihop, hur mycket som finns kvar, säger Nanny Vestgöte.