Båtbranschen laddar nu för ren eldrift

Doften av tjära och plast. Dunket från tändkulemotorer. I helgen öppnade Båtmässan i Göteborg – båtfolkets säkraste vårtecken.

Cirka 20 000 personer besökte redan i helgen Båtmässan i Göteborg. Över 400 motor- och segelbåtar visas på årets mässa, varav femtio är heta nyheter. Mässan pågår till och med söndag 9 februari.

Cirka 20 000 personer besökte redan i helgen Båtmässan i Göteborg. Över 400 motor- och segelbåtar visas på årets mässa, varav femtio är heta nyheter. Mässan pågår till och med söndag 9 februari.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Göteborg2020-02-02 12:00

2019 hade Båtmässan i Göteborg 60 000 besökare. Arrangerande Svenska Mässan räknar med attminst lika många kommer i år. På lördagen passerade nära tiotusen besökare genom vändkorsen och man är säkra på att lika många ska ha kommit under söndagen.

Drygt 400 motor- och segelbåtar visas på årets 41 000 kvadratmeter stora mässa, varav minst femtio är heta nyheter.

Till exempel 37-fotaren Shamal och 32-fotaren Grand Zonder RS från båtföretaget Windy, som tillverkar ännu större motorbåtar på varvet i Västervik. Modellerna Shamal och Zonder byggs dock i Polen.

– För en Shamal får man betala från 5,8 miljoner, berättar Carl Fornander som var vd på Windy i Västervik fram till våren 2018.

En hel miljon kronor billigare – 4,7 miljoner kronor – är den 40 fot långa segelkatamaranen Lagoon, med måtten 11,79 x 6,76 meter. Den är dock garanterat besvärligare att tränga sig in med i en överfull gästhamn klockan sju på kvällen. Den seglar bra alla vindar akter om tvärs.

– Du får ett bekvämt boende och härliga, plana ytor ombord på en sådan här katamaran, då boytan är på 80 kvadratmeter, säger Simon Eklund på företaget Navigare Yachting. Han berättar att företagets affärsidé är jobba med uthyrning av 350 stora katamaraner i framför allt Medelhavet och Karibien.

– Det här är det nya sättet att äga båt för kapitalstarka privatpersoner. Man köper båten, seglar sina veckor varje år och låter sedan oss hyra ut den alla resterande veckor. Vi ansvarar även för all service av båten.

– På detta vis får båtägaren varje år tillbaka tio procent av det han investerat. Vi hyr ut båtarna tills de blir sju år gamla, vilket betyder att ägaren får tillbaka 70 procent av gjord investering, säger Simon Eklund.

På Båtmässans träbåtsavdelning doftar det gott från tjära och fernissa. Här hittar vi en eksnipa som gnistrar likt en diamant.

– Vi har lagt ned 1200-1300 arbetstimmar på denna snipa, berättar Christina Andersson som tillsammans med maken Johnny Andersson från Lilla Kålviks Båtbyggeri på Orust byggt den flytande skönheten med måtten 5,90 x 2,35 meter.

Skrov/spant är gjorda i ek, medan däcken utgörs av en vacker kombination av ek och oregon pine. Till båten hör även en fin spririgg. Makarna Andersson berättar att snipan redan är såld – för 625 000 kronor.

Båtmässan i Göteborg uppger själva att det här finns något för alla som är intresserade av vattenliv: båtägare, båtentusiaster, barnfamiljer, fiskeintresserade och allmänt pryltokiga vattenälskare.

Det finns produktnyheter på plats inom ett flertal kategorier, exempelvis aluminiumbåtar, fiskebåtar, kajaker, ribbåtar och elbåtar.

Båtbranschen laddar för övrigt just nu för en övergång till allt fler eldrivna farkoster. Mer om detta i artikeln intill.

300 utställare finns på plats för att hjälpa hugade spekulanter med sitt båtköp, information om båtmodeller , tips gällande underhåll, tillbehör med mera.

Under de nio dagar mässan pågår finns även ett scenprogram med föredrag, utbildningar, uppvisningar samt diverse barnaktiviteter.

Onsdag 5 februari har man fokus på miljön och på hur våra hav mår. Då besöks mässan av bland andra Axel Wenblad, ordförande för Världsnaturfonden.

Lördagen den 8 februari ägnas åt dykning med äventyraren och fridykaren Annelie Pompe som 2010 slog världsrekord i fridykning genom att utan tuber simma ned till 126 meter.

Det här är båtmässan

Båtmässan i Göteborg anordnas mellan den 1 och 9 februari, och cirka 300 utställare finns under dessa dagar på plats i mässhallarna.

Över 400 olika båtar finns att titta på i lokalerna.

Utöver utställningar hålls under mässan också föredrag, utbildningar och uppvisningar.

Under förra årets båtmässa i Göteborg kom över 60 000 besökare.

Karta: Göteborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!