Det gäller att nischa in sig om man vill driva café i en liten stad som Västervik. Det finns helt enkelt inte plats för flera likadana. I centrala Västervik finns tre stora caféer som specialiserat sig på var sitt område.

– Vi har nischat in oss på smörgåsar och sallader, säger Egil Persson på Tant Grön och visar på en överdådig räkmacka. Många köper picknick-mat här och tar med till stranden fortsätter han.

Egil Persson beskriver sommaren som bra, även att det har varit varmt så kommer det så mycket turister att det täcker upp eventuellt svikande kundunderlag.

Artikelbild

| På Tant Grön är räkmackor en storsäljare.

På Rådhustorget ligger Café Kannan. Det är nog så nära ett klassiskt fik man kan komma. Disken dignar av stora svällande bullar.

– Det har blivit vår grej liksom, säger Christoffer Linde som passar på att ta en kopp kaffe med några gäster. Café Kannan har förutom bullar bestämt sig för att öppna tidigare och erbjuda frukost, något som slagit väl ut. Joakim och Leila Karlsson är på husbilssemester i Västervik och blev lockade att äta frukost sedan någon rekommenderat Kannan på sociala medier.

– Vi är jättenöjda. Det är mysigt och pittoreskt här, och god frukost.

Mitt över torget ligger nordens största cafékedja, Espresso House.

Artikelbild

| Café Kannan serverar frukost, Leila och Joakim Karlsson är nöjda.

– Vi säljer absolut bäst på sommaren, vi har fullt hela tiden och folk sitter gärna på uteserveringen, berättar Therese Åkesson som är teamleader.

Gästerna dricker gärna kalla drycker på sommaren.

Artikelbild

| Espresso House flest gäster på sommaren, här är Therese Åkesson som skummar mjölk.

– Många vill ha islatte, eller frappino, som är en slags milkshake och den absolut populäraste smaken just nu är caramel.